Kadın futbolcuların zihinsel antrenman ve psikolojik beceri düzeylerinin ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between mental training and psychological skill levels of female football players
  1. Tez No: 861802
  2. Yazar: CEYLAN YILDIZOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN AYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın futbolu, zihinsel antrenman, psikolojik beceri, Women's football, mental training, psychological skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma süper lig ve 1. lig de oynayan kadın futbolcuların zihinsel antrenman ile psikolojik beceri düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda ise tarama modelinden faydalanılmıştır. Araştırma evrenini Türkiye'de bulunan profesyonel kadın futbolcular oluştururken, örneklemini süper lig ve 1. Lig kadın futbolcularından 203 katılımcıdan oluşturmaktadır. 'Sporda Zihinsel Antrenman Envanteri (SZAE)', 'Sporcuların Psikolojik Becerilerini Değerlendirme Ölçeği' ve araştırmaya katılım sağlayan kadın futbolcuların demografik bilgilerine ulaşmak için araştırmacı tarafından belirlenen sorulardan oluşan 'Demografik Bilgiler Formu' kullanılmıştır. Ulaşılan veriler IBM SPSS 24.0 paket programı kullanılarak analizler yapılmıştır. Verilerin normal dağılım durumlarına; normal dağılım eğrileri, çarpıklık-basıklık (skewness-kurtosis) değerleri dikkate alınarak bakılmış ve normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Buna göre Bağımsız örneklem T testi ve Oneway anova analizi uygulanmıştır. Gruplar arası farkın belirlenmesi için ise Post-hoc (LSD) analizi yapılmıştır. Ayrıca Zihinsel antrenman ile psikolojik beceri arasındaki ilişki için pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde ve yorumlarda, anlamlılık düzeyi 0.05 olarak dikkate alınmıştır. Kadın futbolcuların zihinsel antrenman ile psikolojik beceri alt boyutlarından Endişelerden kurtulma arasında bir ilişkiye rastlanmazken (r=,073; p=,302),, diğer tüm alt boyutlarda Zorluklarla Baş Edebilme Yeteneği (r=,374**; p=,000), Öğrenmeye Açık Olabilme (r=,305**; p=,000), Konsantrasyon (r=,362**; p=,000), Güven ve Başarı Motivasyonu (r=,477**; p=,000), Hedef Belirleme ve Mental Hazırlık (r=,408**; p=,000), Baskı Altında İyi Performans Gösterebilme (r=,359**; p=,000), zayıf düzeyde pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine whether there is a significant relationship between mental training and psychological skill levels of female soccer players playing in super league and 1st league. For this purpose, the survey model was used. While the research population consists of professional female soccer players in Turkey, the sample consists of 203 participants from super league and 1st League female soccer players. 'Sports Mental Training Inventory (SMI)', 'Scale for Assessing Athletes' Psychological Skills' and 'Demographic Information Form' consisting of questions determined by the researcher were used to reach the demographic information of the female soccer players who participated in the study. The data obtained were analyzed using IBM SPSS 24.0 package program. The normal distribution of the data was examined by considering normal distribution curves, skewness-kurtosis values and it was determined that the data showed normal distribution. Accordingly, Independent sample T test and Oneway anova analysis were applied. Post-hoc (LSD) analysis was performed to determine the difference between the groups. In addition, Pearson correlation analysis was performed for the relationship between mental training and psychological skills. In the statistical analysis and interpretations of the data, the significance level was taken as 0.05. While no relationship was found between mental training and psychological skills sub-dimensions of female soccer players' mental training and Relief from Worries (r=,073; p=,302), in all other sub-dimensions Ability to Cope with Difficulties (r=,374**; p=,000), Openness to Learning (r=,305**; p=,000), Concentration (r=,362**; p=,000), Confidence and Achievement Motivation (r=,477**; p=,000), Goal Setting and Mental Preparation (r=,408**; p=,000), and Ability to Perform Well Under Pressure (r=,359**; p=,000).