The effects of learning-oriented assessment on improving students' academic speaking performance
Öğrenme odaklı değerlendirmenin öğrencilerin akademik konuşma becerisini geliştirme üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 861824
  2. Yazar: ESRA TOPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HOSSEİN FARHADY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ikinci dil konuşma, öğrenme odaklı değerlendirme, konuşma yeterliliği, değerlendirme, konuşma yeterliliğini değerlendirme, second-language speaking, learning-oriented assessment, speaking proficiency, assessment, assessing speaking proficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez, yabancı dil öğrenimi sürecinde konuşma becerilerinde yeterlilik kazanmanın önemini incelemekte olup; bu becerilerin çok yönlü amaçlarını vurgulamakta ve onları yeni bir değerlendirme yaklaşımı ile değerlendirmenin etkinliğini araştırmaktadır. Konuşma becerilerini öğretme ve öğrenme ilgili zorluklar, çeşitli öğrenci hedeflerinden, anında dili kullanma ihtiyacından ve farklı durumlar için kullanılması gerekli çeşitli iletişim stratejilerinin geliştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Öğretmenler, çeşitli konuşma unsurlarını öğretmek için uygun yöntemleri seçme konusunda zorluklarla karşılaşırken, konuşma performansının değerlendirilmesi, dinamik ve bağlam bağımlı doğası nedeniyle karmaşıktır. Birçok eğitim kurumu sonuç değerlendirmesi yöntemini kullanmaktadır ve bu durum öğrenciler arasında artan kaygıya neden olmaktadır. Sonuç olarak, İngilizce konuşma becerilerini değerlendirmek için güvenilir bir modelin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu nicel çalışma, öğrenme odaklı değerlendirmenin konuşma yeterliliğini değerlendirmedeki etkinliğini araştırmayı amaçlamaktadır. İki CEFR B1 seviye sınıf seçilmiş, planlanan aktiviteler deney grubuna on dört haftalık bir periyotta uygulanmıştır. Veriler, ön test ve son test sonuçlarından toplanmıştır. Bu testler sırasında öğrencilerin konuşma yeterlilikleri, kurumun IELTS konuşma sınavından uyarlanan konuşma rubriği kullanılarak değerlendirilmiştir. Özellikle, ön test aşamasında iki grup arasında konuşma yeterlilik düzeyi arasında önemli bir fark gözlemlenmemektedir. Öğrenme odaklı değerlendirmenin uygula aşamasının ardından bir son test uygulanmıştır. Deney grubu ile kontrol grubu arasında konuşma yeteneklerinde belirgin bir ayrım gözlemlenmektedir. Bulgular, öğrenme odaklı değerlendirmenin uygulanmasının konuşma yeterliliğini artırmada belirgin bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır ve bu, onu etkili bir değerlendirme aracı olarak vurgulamaktadır. Son olarak, bu araştırma dil değerlendirme alanına, özellikle konuşma becerileri ve öğrenme odaklı değerlendirmenin uygulanması bağlamında değerli iç görüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis delves into the significance of achieving proficiency in the speaking skills of a second language for language learners. It emphasizes the multifaceted purposes of these skills, and explores the efficacy of assessing them with a new assessment approach. The complexities of teaching and learning speaking skills arise from diverse learner objectives, the necessity for immediate language processing, and the cultivation of compensatory communication strategies. Instructors face challenges in selecting appropriate methods to teach various speaking elements, while the assessment of speaking performance is intricate due to its dynamic and context-dependent nature. Many educational institutions employ summative assessment methods, contributing to heightened anxiety among students. Consequently, there arises a need for a dependable model to evaluate English speaking skills. In this quantitative study, it is aimed to investigate the effectiveness of learning-oriented assessment in assessing speaking proficiency. Two intact CEFR level B1 intermediate classes underwent a fourteen-week administration of an intervention and a placebo. The data collected from the pre-test and post test results. During these tests, students' speaking proficiency was evaluated using the institution's speaking rubric, adapted from the IELTS speaking exam. Notably, no significant difference is observed between the speaking proficiency level of two groups during the pretest phase. After the treatment phase where learning-oriented assessment is applied, a posttest is administered. There is a notable divergence in the speaking abilities of the experimental group compared to the control group. The findings suggest that the implementation of learning-oriented assessment has a discernible impact on enhancing speaking proficiency, highlighting its potential as an effective assessment tool. Finally, this research contributes valuable insights to the field of language assessment, specifically in the context of speaking skills and the application of learning-oriented assessment.