İbadet felsefesi
Philosophy of worship
- Tez No: 861839
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din Felsefesi, İbadet Felsefesi, Dinî Pratikler, İbadet, Ritüel, Philosophy of Religion, Philosophy of Worship, Religious Practices, Worship, Ritual
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma, ibadetin anlamı, doğası ve çeşitli boyutlarını felsefi bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için, inananların kişisel deneyimlerini merkeze alan fenomenolojik bir metodoloji kullanılmıştır. Bu metodoloji sayesinde, ibadetin bireyin iç dünyasındaki yansımaları ve sosyal yaşamda nasıl bir yer tuttuğu detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışma, aynı zamanda, dinin pratik boyutlarının Din Felsefesi disiplininde daha fazla dikkate alınmasını teşvik etmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda, Giriş bölümünde, dinin çok boyutluluğu ve bu boyutların felsefi çalışmalarda sıkça ihmal edilmesi sorununa dikkat çekilmiştir. İlk bölümde, ibadetin tanımına odaklanılmış, ibadetin farklı dillerdeki sözlük anlamları ve dinî terim olarak kullanımları detaylı bir şekilde gözden geçirilmiş, ardından ibadetin geniş kavramsal çerçevesi ortaya konmuş ve kutsallıkla olan bağlantısına değinilmiştir. İkinci bölümde, ibadetin özsel boyutu ele alınmış, ibadetin gerçekleşebilmesi için gerekli ön koşullar ve ibadetin yöneltildiği varlığın sahip olması gereken nitelikler üzerinde duruluştur. Ayrıca, ibadetin öznelerinin insanı aşarak bütün yaratılmış varlıkları kapsayacak şekilde geniş bir yelpazeyi içerebileceği tartışılmıştır. Üçüncü bölümde, ibadetin fenomenal boyutu üzerine yoğunlaşılarak, ibadetin insan ve evrende nasıl bir yansıma bulduğu; birey, toplum ve evren üzerindeki etkileri ve sonuçları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu bölümde, ibadetin bireysel gelişime, toplumsal uyuma ve evrensel düzene katkıları üzerinde durulmuş, ibadetin yaşamın her alanında nasıl bir dönüştürücü güce sahip olduğu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the meaning, nature, and various dimensions of worship from a philosophical perspective. To achieve this objective, a phenomenological methodology centered around believers' personal experiences has been utilized. Through this methodology, the reflections of worship in the individual's inner world and its place in social life have been examined in detail. The study also seeks to encourage greater consideration of the practical dimensions of religion within the discipline of Philosophy of Religion. In this context, the Introduction highlights the multidimensionality of religion and the issue of its frequent neglect in philosophical studies. The first chapter focuses on the definition of worship, reviewing in detail the dictionary meanings of worship in different languages and its uses as a religious term, then outlining its broad conceptual framework and its connection to the sacred. The second chapter delves into the essential dimension of worship, discussing the prerequisites for worship and the qualities that the entity directed towards in worship must possess. It also debates the possibility that the subjects of worship could transcend humanity to include all of creation, offering a broad spectrum. The third chapter concentrates on the phenomenal dimension of worship, examining in detail how worship reflects in humans and the universe; its impacts and outcomes on the individual, society, and the universe. This section discusses the contributions of worship to individual development, social harmony, and universal order, exploring how worship holds transformative power in all areas of life.