Ceza muhakemesinde lekelenmeme hakkı
Right not to be labelled as criminal
  1. Tez No: 861842
  2. Yazar: KÜRŞAT YEMENİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil yargılanma hakkı, suçsuzluk karinesi, lekelenmeme hakkı, itibar hakkı, Right to a fair trial, presumption of innocence, right not to be labelled as criminal, right to reputation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 441
Özet
Yargılamanın kişi haklarına ve hakkaniyete uygun bir şekilde yapılabilmesi için gerekli şartları düzenleyen adil yargılanma hakkı muhakemeye ilişkin bazı şartların yanında suçsuzluk karinesini de gerekli kılmaktadır. Bütün yargılama sürecinin adil yargılanma hakkına uygun bir şekilde yürütülmesi gerekliliği, ceza muhakemesi bakımından en başta suçsuzluk karinesine ve onunla bağlantılı diğer kurallara saygı duymayı gerektirmektedir. Suçsuzluk karinesi diğer bazı hak ve ilkelerle birlikte kişi hakkında haksız yere bir mahkumiyet verilmesine engel olmak üzere fonksiyon ifa eder. Öte yandan bir şekilde hakkında soruşturma ya da kovuşturma başlatılmış masum kişilerin, mümkün olan en kısa sürede ve mümkün olan en az zararla yargılama dışına çıkarılması da hukuk devletinin bir gereğidir. İşte lekelenmeme hakkı, suç ithamı altındaki kişilerin itibarını koruma fonksiyonu itibariyle bu amaca hizmet etmektedir. Ceza muhakemesi sürecinde, bu sürecin öncesinde ve sonrasında kişilerin itibarını korumaya hizmet eden lekelenmeme hakkı, bir yandan kişilerin suçlu olarak etiketlenmemesini güvence altına alırken diğer yandan yargılama makamlarının yetkilerini sınırlandırmakta ve masum kişiler yönünden sürecin en az zararla atlatılmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The right to a fair trial, which regulates the necessary conditions for the trial to be conducted in accordance with individual rights and equity, requires the presumption of innocence as well as some conditions regarding the trial. The necessity of carrying out the entire trial process in accordance with the right to a fair trial requires, first of all, respect for the presumption of innocence and other rules related to it in terms of criminal procedure. The presumption of innocence, together with some other rights and principles, functions to prevent an unjust conviction of a person. On the other hand, it is a requirement of the rule of law that innocent persons, against whom an investigation or prosecution has been initiated, are excluded from the proceedings as soon as possible and with the least harm possible. The right not to be labelled as criminal serves this purpose in terms of protecting the reputation of people accused of crime. The right not to be labelled as criminal, which serves to protect the reputation of people before and after the criminal procedure process, on the one hand, ensures that people are not labeled as criminals, on the other hand, it limits the powers of the judicial authorities and ensures that innocent people go through the process with the least harm.