Tâhir B. 'Aşûr'un tefsirinde şiirle istişhâd
Proving through poetry in the commentary of Tâhir B.'Ashur
- Tez No: 861868
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagâtı, Şiir, İstişhâd, Tâhir b. Âşûr, et-Tahrîr ve't-Tenvîr, Arabic Language and Rhetoric, Poetry, Quotation, Tahir b. Ashur, alTahrîr wa al-Tanwir
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Arap dili ve edebiyatının gelişimine en büyük katkıyı Kur'an ve şiirin sunduğu malumdur. Bu çalışmada, duygu ve düşünceyi edebî bir üslup ile muhataba yansıtan şiirin bir istişhâd yöntemi olarak Kur'ân ayetlerinin doğru anlaşılıp yorumlanmasındaki etkileri incelenmiş; Kur'ân ayetleri ile Arap şiiri arasındaki irtibat, birbirlerine katkıları ve anlam yönünden münasebetleri gibi konular işlenmiştir. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, amacı, metodu ve kaynakları açıklanmıştır. Ardından İbn 'Âşûr'un bilimsel kişiliğinin daha sağlıklı bir şekilde anlaşılması amacıyla yaşadığı dönemin arka planına bakılmış; o dönemde Tunus'un siyâsal, sosyal ve ilmî durumu kısaca incelenmiştir. Akabinde müellifin hayatı ve eserleri ele alınmıştır. Birinci bölümde Arap şiiri ve tarihi gelişimi, Arap dili ve edebiyatında şiirle istişhâd, istişhad yöntemi ve türleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise istişhad dönemleri ve İbn 'Âşûr'un şiirlerini kullandığı şairler, şahitlerin istatistiği, şiirle istişhad yöntemi ve şiirle istişhad alanları tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise çalışmamızın genel bir değerlendirmesi yapılmış ve ulaşılan sonuçlar zikredilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Qur'an and poetry contribute greatly to developing the Arabic language and literature. This study examines the effects of poetry, which reflects the emotion and thought of the addressee with a literary style, on the correct understanding and interpretation of the Qur'anic verses as a quotation method, and deals with the issues such as the connection between the Qur'an verses and Arabic poetry, their positive contributions to each other and their relationship in terms of meaning. This study consists of an introduction and two additional chapters. The introduction explains the subject, importance, purpose, method and sources of the research. To better understand the scientific personality of Ibn-al Ashur, the background of the period in which he lived is also examined, and the political, social and scientific situation of Tunisia at that time is briefly discussed. Afterwards, the life and works of the author are discussed. The first chapter contains general information about quotations with poetry in Arabic language and literature, Arabic poetry and its historical development, quotation method and types in Arabic language and literature. The second part identifies the periods of quotation and the poets that Ibn-al Ashur used in his poems, the statistics of witnesses, his quotation method with poetry and the fields of quotation with poetry. The conclusion part makes a general evaluation of this study and mentions the results reached.