Yeme bozukluğu (anoreksiya nervoza - bulimia nervoza -tıkanırcasına yeme bozukluğu) tanılı ergenlerin sosyal biliş ve nörobilişsel özelliklerinin birbirleriyle ve sağlıklı kontroller ile karşılaştırılması
Comparison of the social cognitive and neurocognitive features of adolescents diagnosed with eating disorder (anorexia nervosa - bulimia nervosa - binge eating disorder) with each other and with healthy controls
  1. Tez No: 861869
  2. Yazar: RECE ARAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK ERAY ÇAMLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Anorexia nervosa, Bulimia nervosa, Neurocognition, social cognition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yeme bozuklukları (YB), çocukların ve ergenlerin hem fiziksel hem de psikolojik gelişimi üzerinde özel bir etkisi olan, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden hastalıklardır. Nörobilişsel işlevlerin standardize nöropsikolojik değerlendirme kullanılarak değerlendirilmesi, YB'lerdeki tanı kategorileri ve klinik alt tipler arasındaki farkları ve benzerlikleri daha iyi anlamak ve böylece YB spektrumunun patofizyolojisi hakkındaki bilgimizi geliştirmek için faydalı bir yaklaşım olacaktır. Bu çalışma Anoreksiya Nervoza (AN) Bulimia Nervoza (BN) ve Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu(TYB) olan hastaları ve sağlıklı kontrol grubunu(SK) nörobilişsel işlevler ve sosyal biliş açısından karşılaştırmıştır. Analiz edilen nörobiliş ve sosyal bilişsel işlevler için sırasıyla PENN-CNB bataryası ve bu bataryadaki duygu tanıma görevi, empati ölçeği ve ASSQ uygulanmıştır. Çalışma sonuçlarımızda gruplar arasında nörobilişsel görevler sırasında doğruluk açısından anlamlı fark bulunamamıştır ancak sensörimotor ve motor hız, yüz hafızası ve görsel uzamsal bellek tepki hızı ,dikkat testlerinde doğru yanıt verme hızının AN grubunda diğer gruplara göre anlamlı düzeyde yavaş olduğu bulunmuştur.Duygu tanıma görevinde gruplar arasında farklılık saptanmazken, sosyal iletişimsel kısıtlılıklar açısından AN grubu diğer gruplardan daha yüksek puan almıştır Sonuç olarak bu çalışmamız yeme bozukluğu olan ergenlerden oluşan bir örneklemde her üç YB subtipi için nörobilişsel ve sosyal bilişsel işleyişi değerlendirmektedir. Yeme bozukluklarının erken döneminde nörobilişsel ve sosyal bilişsel profili için destek sağlamaktadır. Bu özelliklerin yeme bozukluğundan önce gelip gelmediğini belirlemek ve böylelikle bu yetersizliklerin gerçek bir endofenotip mi, hastalığın bir skarı mı yoksa daha uzun bir hastalık seyrinin bir belirteci mi olduğunu belirlemek için boylamsal çalışmalara ihtiyaç vardır. .
Özet (Çeviri)
Eating disorders (EDs) are potentially life-threatening diseases that have a particular impact on both the physical and psychological development of children and adolescents. Assessing neurocognitive functions using standardized neuropsychological assessment would be a useful approach to better understand the differences and similarities between diagnostic categories and clinical subtypes in EDs and thereby improve our knowledge of the pathophysiology of the ED spectrum. This study compared patients with Anorexia Nervosa (AN), Bulimia Nervosa (BN) and Binge Eating Disorder (BED) and a healthy control group (HC) in terms of neurocognitive functions and social cognition. For the analyzed neurocognition and social cognitive functions, the PENN-CNB battery and the emotion recognition task in this battery, empathy scale and ASSQ were applied, respectively. In our study results, no significant difference was found between the groups in terms of accuracy during neurocognitive tasks, but sensorimotor and motor speed, face memory and visuospatial memory reaction speed, and correct response speed in attention tests were found to be significantly slower in the AN group compared to the other groups. There was a difference between the groups in the emotion recognition task. However, the AN group received higher scores than the other groups in terms of social communication limitations. In conclusion, our study evaluates neurocognitive and social cognitive functioning for all three ED subtypes in a sample of adolescents with eating disorders. It provides support for the neurocognitive and social cognitive profile in the early stages of eating disorders. Longitudinal studies are needed to determine whether these features precede the eating disorder and thereby determine whether these deficits are a true endophenotype, a scar of the disease,or a marker of a longer disease course.