الموازنة بين ابن عاشور والقاسمي في سورة الطلاق دراسة مقارنة
Talak Suresi özelinde Tâhir b. Âşûr ve Kâsimî tefsirlerinin karşılaştırılması / Comparison between two interpretations: Ibn Ashour and al-Qasimi in Surat al-Talaq
- Tez No: 833831
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Tâhir b. Âşûr, Kâsimî, Talak, Karşılaştırma, Interpretation (Tafsir), Ibn Ashour, Al Qasimi, Divorce, Comparison
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Talak suresi Kur'ân'daki önemli surelerden biridir. Talak ve talakla bağlantılı iddet, emzirme, harcama, barınma, boşanmaya şahitlik ve boşanılan eşe geri dönme konularıyla ilgili hükümler ihtiva ettiği için en-Nisâu'l-Kusrâ olarak da isimlendirilmiştir. Araştırma, Kâsimî'nin Mehâsinü't-te'vil ve Tâhir b. Âşûr'un et-Tahrîr ve't-Tenvîr isimli eserlerinde bu sureyi nasıl tefsir ettikleri konusuna ışık tutmaktadır. Her iki tefsirde ayetlerin nasıl tefsir edildikleri tespit edilmiş, konuyla ilgili nakledilen görüşler verilmiş, iki tefsir arasında mukayese yapılarak; benzeyen ve farklı olan yönler ortaya konmuştur. Aynı şekilde her iki müfessirin metotları, tefsir, nahiv ve lügat konularında nasıl istidlâl ettikleri belirlenmiştir. İki tefsir mukayese edilerken karşılaştırmalı analitik tümevarım yöntemi kullanılmıştır. İki müfesirrin ilmi ve şahsi hayatı işlenirken betimleyici tarihsel yöntem tercih edilmiştir. Araştırmada ulaşılan neticelerden önemlileri şunlardır: Kâsimî ayetleri tefsir ederken Taberî tefsiri gibi genellikle eserle tefsiri tercih eden kaynaklara atıf yapmıştır. Tâhir b. Âşûr ise reyle tefsiri tercih etmiş, lügavî beyan konusuna önem vermiş, isrâilî, zayıf ve uydurma rivayetlerden uzak durmuştur. Kıraat konusunda Tâhir b. Âşûr sadece yedi kıraatle yetinmemiş, sahîh olan diğer kıraatlerle de istişhad etmiştir. Kâsimî ise bu surede kıraat konularına değinmemiştir. Sebeb-i nuzûl konusunda her iki müellifte surelerin isimleri ve isimlendirilme sebepleri üzerinde durmuştur. Tâhir b. Âşûr bu konuları daha mufassal bir şekilde ele almıştır. Kâsimî nahiv irab konularını detaylı bir şekilde işlememiş kısaca kelimelerin iraplarını vermekle yetinmiştir. Tâhir b. Âşûr ise bütün irap vecihleri üzerinde durmuş, kendisine göre sahîh olanı tercih etmiş, görüşünü desteklemek için ayetlerle istişhad etmiştir. Her iki müfessirde bu sureyi tefsir ederken şiirle istişhad etmemiştir. Belagat konularını Kâsimî detaylı bir şekilde ele almamış, herhangi bir belagat alimine atıf yapmamış, iltifat teşbih gibi bazı sanatları zikretmekle yetinmiştir. Tâhir b. Âşûr istiare, itnâb, teşbih ve diğer edebi sanatları detaylı bir şekilde ele almıştır. Özetle her iki kitapta hiçbir Müslümanın müstağni kalamayacağı çağdaş birer tefsirdir.
Özet (Çeviri)
Surah Al-Talaq is one of the important surahs in the Book of God, and it was called“short Surat Al-Nisa”because it contained important issues that dealt with the issue of divorce, and the consequent provisions of the waiting period, breastfeeding, spending, housing, witnessing divorce, and returning to the husband. This study sheds light on this surah in two great interpretations:“Mahasin al-Taw'il”by Al-Qasimi, and“Al-Tahrir wa Al-Tanweer”by Ibn Ashour, as their sayings were narrated in the interpretation of the surah and collected what they mentioned about it, then a comparison was made between them and extracting similarities and differences The study also shows the approach of the two imams in their interpretation, and how they inferred explanatory, grammatical and linguistic issues. In all of this, the researcher followed the inductive, analytical, and comparative approach when tracing and comparing the two interpretations. He also used the historical descriptive approach when introducing the two imams, their scientific biography, and their two books. The study reached results, the most important of which are: During the comparison between the two books in the interpretation of Surat Al-Talaq, it became clear that Al-Qasimi relied heavily on interpretation by tradition, and he quoted it on this matter as al-Tabari, while Ibn Ashour relied on interpretation by opinion more, and his interpretation was dominated by the linguistic aspect. The two commentators also avoided Israeli narrations and weak and fabricated hadiths. As for the readings, Ibn Ashour did not stop at the seven readings, but took every reading that was valid, while Al-Qasimi did not mention only one reading in Surat Al-Talaq. Concerning the reasons for the revelation of the verses, both commentators dealt with the name of the surah and the reason for naming it, but Ibn Ashour expanded more. As for the linguistic aspect: Al-Qasimi did not delve into grammatical and syntactic issues, but rather referred to the syntax of vocabulary briefly, while Ibn Ashour expanded in mentioning the syntactic aspects, and he used to give preference to them and inferred from Quranic verses to support his words, and the two agreed not to infer poetry in the surah, As for the rhetorical aspect: Al-Qasimi's handling of rhetorical issues was limited and he did not delve deeply into citing rhetorical issues and did not mention a scholar on whom he relied from among the rhetorical scholars.