Urve b. Zübeyr rivayetlerinde Siyer-i Nebî
Siyer-i Nebî in the narrations of Urwah b. Zubayr
- Tez No: 861877
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslâm, İlim, Urve, Rivayet, Tarih, Islam, Science, Urwah, Narration, History
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Rivayet geleneğinde sahip olduğu geniş etki alanı sayesinde akranlarından ayrışan şahsiyetler var olagelmiştir. Bu şahsiyetlerin etkileri sadece kendi yaşadıkları dönemle sınırlı kalmamış, aynı zamanda sonraki dönemde de devam etmiştir. Hayatın hangi alanında olursa olsun varlığı ve etkisi hissedilen isimlerin hayatları, araştırılmaya ve öğrenilmeye değer bulunmuştur. Dini geleneklerde peygamberler ile onların tebliğlerine köprü vazifesi olan şahsiyetler merak edilmiş, hayat serüvenlerine dair ayrıntılar ilgi odağı olmuştur. İslâm rivayet geleneğinde sahâbeden sonra gelen tâbiîn asrı ve o asırda yaşayanlar dini-nebevî bilgilerin aktarımında çok önemli bir vazife icra etmişlerdir. Neseben, ilk Müslümanlardan çok önemli bir aileye dayanan ve tâbiînin büyüklerinden olan Urve b. Zübeyr de bu çerçevede ele alınan bir şahsiyettir. Zira o, diğer dini ilimlerin yanında siyer ve megâzî alanının da âlimi olarak kaynaklardaki yerini almıştır. Urve b. Zübeyr'in siyer ve megâzî sahasındaki faaliyetleri İslâm rivayet geleneği için oldukça kıymetlidir. Çalışmamız,“Urve b. Zübeyr Rivayetlerinde Siyer-i nebî”adıyla Urve'nin siyer ve megâzînin teşekkül sürecine olan katkısını daha yakından araştırmaya ve öğrenmeye; bununla birlikte hayatıyla ilgili bilgi aktarmaya yöneliktir.
Özet (Çeviri)
In the narration tradition, there have been personalities differed from their peers thanks to their wide area of influence. The differences of these personalities were not only felt in the period they lived in, but also their influence and power influenced the following periods and centuries. The lives of the people whose existence and difference are felt in any field of life have always been a matter of curiosity and were found worthy of research and learning. In the religious traditions, the prophets and the personalities who served as a bridge to their teachings were wondered about, and the details of their life adventures became the center of attention. In the tradition of Islamic narration, the age of the followers and the people who lived in that century performed a crucial task in the transmission of religious/prophetic knowledge. In terms of lineage, Urwa b. Zubayr, a prominent family member, is also a personality considered in this context. He took his place in the sources as a scholar of the prophetic biography and maghazi field, as well as in other religious sciences. In this context, the area occupied by Urve b. Zubayr in the prophetic biography and maghazi is very valuable for the Islamic narrative corpus. This study investigates Urve's contribution to the formation process of the prophetic biography and maghazi under the name of“Siyer-i Nebî in The Narrations of Urwah b. Zubayr”and aims to give information about his life.