Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi'nin eserlerinin kök değerler açısından incelenmesi
Analysis of the works of şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi in terms of root values
- Tez No: 721497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR DİREKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi, Türkçe Eğitimi, Value, Values Education, Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi, Turkish Language Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi'nin eserlerinin kök değerler açısından ı̇ncelenmesı̇dir. Araştırma nitel araştırmanın doğasına uygun bir şekilde yürütülmüş ve betimsel tarama modeli esas alınmıştır. Veri toplama tekniği olarak doküman analizi tekniğinden faydalanılan araştırmada, Filibeli Ahmed Hilmi'nin Â'mâk-ı Hayâl, Öksüz Turgut, Bâtınîler İblis Behmen ve Bütün Hikâyeleri adlı eserleri Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda (2019) yer alan kök değer esas alınarak incelenmiştir. Veri analiz sürecinde betimsel analiz tekniği tercih edilmiştir. Analiz sonucunda eserlerde yer alan kök değerlerin sıklığı tespit edilmiş ve her eser için farklı tablo oluşturulmuştur. Ardından kitaplardan alıntılanan örnek cümlelerle birlikte veriler yorumlanarak raporlaştırılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, Filibeli Ahmed Hilmi'nin incelenen eserlerinde, sevgi ve saygı değerinin en çok öne çıkan kök değerler olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında vatanseverlik, dostluk ve adalet gibi kök değerlerin farklı eserlerde ön plana çıktığı görülmektedir. Buna karşın dürüstlük ve sorumluluk değerleri eserlerin genelinde diğer değerlere nazaran daha az geçmiştir. Eserler değerlerin öğretimi bağlamında ele alındığında Â'mâk-ı Hayâl'de saygı ve sevgi; Öksüz Turgut' ta sevgi ve vatanseverlik; Bütün Hikâyeleri adlı eserde sevgi, vatanseverlik ve saygı; Bâtınîler İblis Behmen adlı eserde ise adalet ve dostluk değerlerinin öne çıktığı tespit edilmiştir. Söz konusu eserlerden alınacak bölümlerin, farklı değerlerin öğretimi bağlamında ders kitaplarında yer alabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the works of Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi in terms of root values. The research was carried out in accordance with the nature of qualitative research and the descriptive survey model was taken as a basis. In the research, in which document analysis technique was used as a data collection technique, the works of Filibeli Ahmed Hilmi named Â'mâk-ı Hayâl, Öksüz Turgut, Bâtınîler İblis Behmen and Bütün Hikâyeleri were examined based on the root value in the Turkish Language Curriculum (2019). In the data analysis process, descriptive analysis technique was preferred. As a result of the analysis, the frequency of root values in the works was determined and a different table was created for each work. Then, the data were interpreted and reported with sample sentences quoted from the books. According to the results obtained in the research, it has been determined that the values of love and respect are the most prominent root values in the studied works of Filibeli Ahmed Hilmi. In addition, it is seen that root values such as patriotism, friendship and justice come to the fore in different works. On the other hand, the values of honesty and responsibility were less common in the works compared to other values. When the works are considered in the context of teaching values, respect and love in Â'mâk-ı Hayâl; Love and patriotism in Öksüz Turgut; Love, patriotism and respect in the work called All His Stories; In the work called Bâtınîler İblis Behmen, it has been determined that the values of justice and friendship come to the fore. It has been concluded that the sections to be taken from the mentioned works can be included in the textbooks in the context of teaching different values.