Kamu ve özel sektöre ait spor tesislerinin engelli bireylerin kullanımına uygunluğunun araştırılması
Investigation of the suitability of public and private sports facilities for the use of people with disabilities
- Tez No: 861957
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Engelli, spor, spor tesisi, engelli kullanımına uygunluk, Disability, sports, sports facility, suitability for disabled use
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, Doğu Anadolu bölgesindeki Malatya, Van ve Erzurum illerinde yaşayan 300 engelli bireyin spor tesislerinin kullanımına uygunluğu konusundaki memnuniyet düzeyleri incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmada, uygun örnekleme yöntemi kullanılmış ve araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket formu uygulanmıştır. Anket formu, engelli bireylerin kişisel bilgilerini ve spor tesislerine ilişkin memnuniyet düzeylerini ölçen iki bölümden oluşmaktadır. Anket formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Anket formu, hem dijital hem de fiziksel olarak engelli bireylere ulaştırılmış ve araştırmacı tarafından yardımcı olunmuştur. Elde edilen veriler, SPSS paket programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, bağımsız örneklem t testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulguları, demografik özelliklerin memnuniyet düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar yarattığını göstermiştir. Özellikle, erkek, Van ve Erzurum'da yaşayan, ilkokul mezunu ve özel spor tesislerini kullanan engelli bireylerin memnuniyet düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Bu bulgular, engelli bireylerin spor tesislerine erişim ve kullanım konusunda farklı ihtiyaç ve beklentileri olduğunu, ayrıca spor tesislerinin engelli bireylerin kullanımına uygunluğu konusunda farklı standartlara sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırma, engelli bireylerin spor tesislerinden memnuniyetini artırmak için alınabilecek önlemler ve yapılması gereken iyileştirmeler konusunda önemli ipuçları sunmaktadır. Sonuç: Araştırma sonucunda engelli bireylerin memnuniyet düzeylerinin cinsiyet, engel türü, yaşadıkları şehir ve öğrenim durumu gibi değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu farklılıkların nedenleri ve çözüm önerileri araştırma raporunda tartışılmıştır. Bu araştırmanın, engelli bireylerin spor tesislerinden daha iyi yararlanmalarını sağlamak için gerekli politika ve uygulamaların geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The main aim of this study is to analyse the satisfaction levels of 300 disabled individuals living in Malatya, Van and Erzurum provinces in the Eastern Anatolia region regarding the suitability of sports facilities for their use. Material and Method: In the study, convenient sampling method was used and a questionnaire form developed by the researcher was applied. The questionnaire form consists of two parts measuring the personal information of disabled individuals and their satisfaction levels regarding sports facilities. The validity and reliability study of the questionnaire form was carried out. The questionnaire form was delivered both digitally and physically to the disabled individuals and assisted by the researcher. The data obtained were statistically analysed using SPSS package programme. Independent sample t test and ANOVA tests were applied to analyse the data. Findings: The findings of the study showed that demographic characteristics created significant differences between satisfaction levels. In particular, satisfaction levels of disabled individuals who are male, living in Van and Erzurum, graduated from primary school and using private sports facilities were found to be higher. These findings reveal that individuals with disabilities have different needs and expectations regarding access to and use of sports facilities, and also have different standards regarding the suitability of sports facilities for the use of individuals with disabilities. This research provides important clues about the measures that can be taken and improvements that need to be made to increase the satisfaction of disabled individuals with sports facilities. Conclusion: As a result of the research, it was revealed that the satisfaction levels of disabled individuals showed significant differences according to variables such as gender, type of disability, city of residence and education level. The reasons for these differences and solution suggestions are discussed in the research report. This research is expected to contribute to the development of necessary policies and practices to ensure that disabled individuals benefit better from sports facilities.