Dijital hastanede hemşire olmak: nitel bir araştırma
Being a nurse in a digital hospital: A qualitative research
- Tez No: 862012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZAKET YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: dijitalleşme, dijital algı, dijital deneyim, dijital hastane, hemşirelikte dijitalleşme, digitalization, digital perception, digital experience, digital hospital, digitalization in nursing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu araştırma dijital hastanelerde çalışan hemşirelerin dijital hastane deneyimine dayalı algılarını keşfetmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışma, olgubilim (fenomenolojik) araştırma desenine uygun olarak tasarlanmıştır. Çalışmada içerik analizi yapılmış ve elde edilen sonuçlar betimsel bir anlatımla sunulmuştur. Bulgular, doğrudan ifadelerle desteklenerek, ortaya çıkan temalar ve örüntüler, araştırma hedeflerine uygun olarak sınıflandırılmış ve NVIVO 14 nitel araştırma paket programı kullanılarak açıklanmış ve yorumlanmıştır. Dijital hastanede çalışan hemşirelerin, hemşire olmaya ilişkin algıları metafor analizi yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini HIMSS EMRAM seviye 7 kategorisinde yer alan İzmir Ödemiş Devlet Hastanesinde çalışan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, örneklem seçim kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 18 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış hemşire görüşme formu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin ifadeleri dört ana tema ve 14 alt tema altında analiz edilmiştir. Çalışmaya katılan hemşirelerin, dijital hastanede hemşire olma kavramına ilişkin algılarını en çok“robot”metaforuyla ifade ettiği görülmüştür. Çalışmaya katılan tüm orta kademe yönetici hemşireler olumlu metafor üretmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin yarısına yakını dijital uygulamaların, hemşirelerin hasta bakımı yerine bilgisayar odaklı çalıştıkları algısına yol açtığını ifade etmişlerdir. Sonuç: Yapılan araştırma sonucunda dijital hastanelerde çalışan hemşirelerin, yoğun iş yükü altında dijital sağlık uygulamalarını olumsuz bir şekilde değerlendirdikleri, dijital sağlık uygulamalarının avantajlarının da farkında oldukları, hemşirelerin hastaya daha fazla zaman ayırmak ve hasta odaklı bakımı geliştirmek istedikleri ve yönetici hemşirelerin dijital sağlık uygulamalarına yönelik algılarının olumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to explore the perceptions of nurses working in digital hospitals based on their digital hospital experience. Method: This study was designed according to a phenomenological research design. Content analysis was conducted in the study, and the results were presented descriptively. Findings were classified and interpreted based on the research objectives, supported by direct expressions, emerging themes, and patterns. NVIVO 14 qualitative research software was utilized for data analysis and interpretation. Nurses' perceptions regarding being a nurse in the digital hospital were determined using metaphor analysis method. The universe of the study consists of nurses working at Izmir Ödemiş State Hospital, which falls under the HIMSS EMRAM Level 7 category. The sample of the study comprised 18 nurses who met the sample selection criteria and volunteered to participate. Personal information forms and semi-structured nurse interview forms were used as data collection tools in the research. Results: The statements of the nurses participating in the study were analyzed under four main themes and 14 sub-themes. It was observed that the nurses participating in the study mostly expressed their perceptions of being a nurse in the digital hospital with the metaphor of“robot.”All middle-level nurse managers who participated in the study generated positive metaphors. Nearly half of the nurses participating in the research expressed that digital applications led to the perception that nurses were more focused on computer-oriented tasks rather than patient care. Conclusion: The research revealed that nurses working in digital hospitals negatively assessed digital health applications under heavy workloads. However, they were also aware of the advantages of these applications. Nurses expressed a desire to dedicate more time to patient care and enhance patient-centered care. Additionally, managerial nurses exhibited positive perceptions regarding digital health applications.