Dijital hastanelerde çalışan yönetici hemşirelerin hemşirelik bilişimine ilişkin yetkinlik düzeylerinin ve deneyimlerinin incelenmesi: Karma yöntem araştırması
Investigation of the competency levels and experiences of nursing informatics of nursing management nurses working in digital hospitals: Mixed method research
- Tez No: 884338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Digital hospitals, health informatics, nursing informatics competence, nurse managers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Dijital hastanelerde çalışan yönetici hemşirelerin hemşirelik bilişimine ilişkin yetkinliklerinin ve deneyimlerinin, sağlık bakım hizmetlerinin maliyet etkin, etkili, kalite ve güvenli sunumunda belirleyici olduğu düşünülmektedir. Bu noktadan hareketle açıklayıcı sıralı karma tasarımlı araştırmada, dijital hastanede çalışan yönetici hemşirelerin hemşirelik bilişimine ilişkin yetkinlik düzeylerinin ve deneyimlerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırma örneklemini, İstanbul ilin HIMSS 6 ve 7. seviyedeki dokuz dijital hastanede çalışan 216 yönetici hemşire oluşturdu. Araştırmanın nicel boyutunda, Kişisel Bilgi Formu ve TIGER Temelli Hemşirelik Bilişimi Yetkinliklerini Değerlendirme Ölçeği kullanılarak veriler toplandı. Birinci aşamaya katılan yönetici hemşirelerden bilişim yetkinlik düzeyi en düşük ve en yüksek puan elde eden yönetici hemşireler, ikinci aşamaya dahil edildi. Yarı Yapılandırılmış Görüşme Rehberi kullanılarak veriler toplandı. Araştırma konusu ile ilgili veri doygunluğuna ulaştığı 18 yönetici hemşire ile ikinci aşama tamamlandı. Nicel bölümün veri analizinde tanımlayıcı, karşılaştırmalı ve ilişki arayıcı istatistikler kullanıldı. Nitel bölümün verilerinin analizinde ise içerik analizinden yararlanıldı. Yönetici hemşirelerin TIGER Temelli Hemşirelik Bilişimi Yetkinliklerini Değerlendirme Aracı toplam puan ortalaması 2,98±0,69 olduğu saptandı. Yönetici hemşirelerin hemşirelik bilişimine ilişkin yetkinliklerini lisansüstü eğitimin, 15 yıl ve altında mesleki deneyim süresinin, 10 yıl ve altında kurumsal deneyim süresinin, bilişim eğitimi almanın, bilişim öz yetkinlik düzeyini 7 puan üzerinde değerlendirmenin ve dijital hastane uygulamalarına ilişkin kurumsal destek düzeyini 6 puan üzerinde değerlendirmenin olumlu etkilediği belirlendi. Yönetici hemşirelerin hemşirelik bilişimine ilişkin deneyimleri (a) hemşirelik bilişimini etkileyen faktörler, (b) hemşirelik bilişiminin etkileri, (c) hemşirelik bilişimine geçiş süreci olmak üzere üç ana tema altında toplandığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
It is thought that the nursing informatics competencies and experiences of nurse managers working in digital hospitals are decisive in the cost-effective, effective, quality and safe delivery of health care services. Starting from this point, the explanatory sequential mixed design research aimed to determine the competency levels and experiences of nurse informatics managers working in a digital hospital. The research sample consisted of 216 nurse managers working in nine digital hospitals at HIMSS level 6 and 7 in Istanbul. In the quantitative aspect of the research, data was collected using the Personal Information Form and the TIGER-Based Nursing Informatics Competencies Evaluation Scale. Among the manager nurses who participated in the first stage, the manager nurses with the lowest and highest scores in informatics competence were included in the second stage. Data were collected using the Semi-Structured Interview Guide. The second phase was completed with 18 nurse managers, where data saturation regarding the research topic was reached. Descriptive, comparative and relationship-seeking statistics were used in the data analysis of the quantitative section. Content analysis was used to analyze the data of the qualitative section. The average total score of manager nurses on the TIGER-Based Nursing Informatics Competency Assessment Tool was found to be 2.98±0.69. Factors affecting the informatics competencies of manager nurses include postgraduate education, professional experience of 15 years or less, institutional experience of 10 years or less, receiving informatics training, evaluating the level of informatics self-competence above 7 points, and institutionalization of digital hospital applications. It was determined that evaluating the support level above 6 points had a positive effect. It was determined that manager nurses' experiences regarding nursing informatics were grouped under three main themes: (a) factors affecting nursing informatics, (b) effects of nursing informatics, (c) transition process to nursing informatics.