Köpeklerde demodikozun tanısında fekal flotasyon yönteminin incelenmesi
Examination of fecal flotation method in the diagnosis of demodicosis in digs
- Tez No: 862087
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Demodikoz, Fekal Flotasyon, Köpek, Tanı, Demodicosis, Diagnosis, Dog, Fecal Flotation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Demodikoz; Demodex spp.'nin aşırı çoğalmasından kaynaklanan, köpeklerde yaygın görülen paraziter dermatozdur. Kesin tanı, altın standart tanı yöntemi sayılan derin deri kazıntısı ile konur. Tanıda ayrıca trikogram ve asetat bant teknikleri gibi daha az travmatik yöntemler de kullanılabilmektedir. Son yıllarda köpek demodikozunun hızlı tanısı için non-invaziv, duyarlı ve kolay uygulanabilir tanı yöntemleri araştırılmaktadır. Köpeklerde demodikozun tanısında fekal flotasyon yönteminin araştırıldığı kısıtlı çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada demodikozlu köpeklerin tanısında, fekal flotasyon yönteminin kullanılabilirliği ve piyoderma varlığının buna etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne getirilen dermatolojik sorunlu köpeklere derin deri kazıntısı ile demodikoz tanısı konulanlar lezyon yaygınlıklarına göre iki gruba ayrılıp piyoderma varlığına göre alt gruplarda değerlendirildi. Demodikoz tanısı konulan köpeklerden alınan taze dışkı örneklerine çinko sülfat flotasyon tekniği uygulanılarak mikroskopta Demodex spp. varlığı araştırıldı. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı ile değerlendirildi. Gruplar arasındaki bu oranlar Ki-kare (χ 2) testi aracılığıyla saptandı. Bulgular: Demodikozlu 36 köpeğin 15'i (%41,7) lokalize demodikozlu, 21'i (%58,3) generalize demodikozlu olarak belirlendi. Demodikoz tanılı 36 köpeğin 19'unun (%52,8) dışkısında Demodex akarı belirlendi. Dışkıda Demodex akarı tespit edilen 19 köpeğin 14'ü (%73,7) komplike, 5'i (%26,3) non-komplike olarak tanılandı. Sonuç: Çalışma, köpeklerde demodikozun tanısında fekal flotasyon yönteminin tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılabileceği ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
Aim: Demodicosis is a common parasitic dermatosis in dogs caused by overgrowth of the Demodex spp. Definitive diagnosis is made by deep skin scraping, which is considered the gold standard diagnostic method. Less traumatic methods such as trichogram and acetate tape techniques can also be used. In recent years, non-invasive, sensitive and easily applicable diagnostic methods have been investigated for the rapid diagnosis of canine demodicosis. There are limited studies investigating faecal flotation method in the diagnosis of demodicosis in dogs. Therefore, the aim of this study was to investigate the usefullness of faecal flotation method in the diagnosis of dogs with generalised and localised demodicosis and the effect of pyoderma on Demodex spp. Material and Metods: The dogs with dermatological disorders presented to Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Veterinary Medicine, Research and Application Hospital were divided into two groups according to the prevalence of lesions and subgroups according to the presence of pyoderma. Fresh faecal samples taken from dogs with dermatological diseases brought to the hospital were examined for the presence of Demodex spp. mites under microscope by applying zinc sulphate flotation technique. The data obtained in the study were evaluated with SPSS 20.0 package programme. The frequencies between the groups were determined by Chi-square (χ 2) test.Results: Of the 36 dogs with demodicosis, 15 (41.7%) had localised demodicosis and 21 (58.3%) had generalised demodicosis. Demodex spp. was detected in the faeces of 19 (52.8%) of these dogs. Of the 19 dogs with Demodex spp. in faeces, 14 (73.7%) were diagnosed as complicated and 5 (26.3%) as non-complicated. Conclusion: This study demonstrated that faecal flotation method can be used as a complementary method in the diagnosis of demodicosis in dogs.