Ahmedilik ve İsrail'deki faaliyetleri
  1. Tez No: 862109
  2. Yazar: ABDULHADİ NASER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmadiyya, Mirza Ghulam Ahmad, Messiah, Mahdi, Palestine, Israel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, 19. yüzyılın sonlarında Hindistan'da ortaya çıkan ve kısa sürede dünyanın farklı bölgelerine yayılan Ahmediliği incelemektedir. Araştırma, Ahmediliğin öğretilerine değinmilmekle birlikte, asıl olarak Ahmediliğin dünyanın farklı bölgelerindeki faaliyetlerine odaklanmaktadır. Bu bağlamda, Hint alt kıtası başta olmak üzere, Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika kıtaları ile Orta Doğu'da özellikle İsrail'dekş Ahmedi yapılanmalar tezde araştırma konusu edilmiştir. Tez, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte tezin amacı, konusu, önemi ve yöntemi üzerinde durulmaktadır. Birinci bölümde Ahmediliğin ortaya çıkışı ve gelişim süreci ele alınmaktadır. İkinci bölümde Ahmediliğin dünyanın başlıca bölgelerindeki faaliyetlerine değinilmektedir. Bu bağlamda, tezin temel konusunu ikinci bölüm oluşturmaktadır. İkinci bölümde Orta Doğu'da ve özellikle İsrail'deki Ahmedi faaliyetlerine dair ulaşılan bulgular ve tespitler önem taşımaktadır. Çalışmam boyunca sabırla beni dinleyen ve tezin şekillenmesinde ve yazım sürecinde bana her türlü desteği veren, konuyu ele almamda bana ışık tutan tez danışmanım Doç. Dr. Muzaffer Tan'a teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca yaptıkları değerlendirmelerle tezin olgunlaşmasında katkılarını esirgemeyen Prof. Dr. Mehmet Kalaycı ve Prof. Dr. Ali Avcu hocalarıma teşekkür ederim
Özet (Çeviri)
This thesis examines the Ahmadiyya structures in the Indian subcontinent as well as Asia, Europe, America, Africa and the Middle East, especially their activities in Israel. The thesis consists of an introduction and three main sections. The introduction highlights the purpose, subject, significance, and methodology of the thesis. The first section delves into the emergence and developmental process of the Ahmadiyya movement. The second section focuses on the major activities of the Ahmadiyya movement worldwide, forming the core subject of the thesis. In this section, the findings and observations regarding Ahmadi activities in the Middle East, especially in Israel, hold particular importance.