Dünya sinemasında ürün yerleştirme örneklerinin tutundurma bağlamında incelenmesi
Examining product placement examples in world cinema in the context of promotion
- Tez No: 862156
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BORA GÜNDÜZYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: reklam, ürün yerleştirme, sinema, advertisement, product placement, cinema
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Global rekabetin arttığı günümüz dünyasında firmalar, ürün ve hizmetlerini daha etkili ve verimli bir şekilde pazarlamak için yeni yollar aramaya başlamıştır. Geleneksel reklam anlayışının tüketiciler üzerinde etkisini yitirmesi sonucunda, ürün yerleştirme tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Bu, ürünlerin sinema filmleri, televizyon programları, müzik klipleri, kitaplar ve bilgisayar oyunları gibi çeşitli medya içeriklerine yerleştirilmesini ifade eder. Bu yöntem, tüketicilere ürünleri daha organik bir şekilde tanıtmak ve farkındalık yaratmak için kullanılmaktadır. Bu durum, pazarlama stratejilerinde yeni bir boyutun ortaya çıkmasına ve ürün yerleştirmenin önemli bir rol oynamasına neden olmuştur. Televizyonda görülen aktörlerin/aktrislerin izleyici üzerinde çok büyük etkisi olduğu için firmalar çok uzun yıllardan beri bu etkiyi kullanarak tüketiciye hitap etme yolunu seçmişlerdir. Bugün moda olarak kabul edilen birçok ürünün/akımın TV'de veya bir filmde görülmesi ile yaygınlaştığı bir gerçektir. Bunu fark eden üretici firmalar alternatif bir yol olarak ürün yerleştirme uygulamalarını tercih etmeye bağlamışlardır. Firmalar markalarını tanıtmak için alternatif yollar aramaya başlamasının diğer bir nedeni de reklam maliyetlerinin artmasıdır. Bu kapsamda son zamanlarda gözde olarak“ürün yerleştirme”uygulamaları hızla yayılmaya başlamıştır. Ürün yerleştirme ülkemizde henüz 2011 yılından beri yasal zemine oturtulmuş biçimde kullanılmaktadır. Ancak, izleyicinin/tüketicinin rahatsız olacağı uygulamalarla da karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada Dünya Sinemasında ve Ülkemiz Sinema sektöründe gerçekleştirilen yerleştirme çalışmalarının ne duruma geldiği tutundurma bağlamında bilim ışığı altında irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world of increased global competition, companies have started to seek new ways to market their products and services more effectively and efficiently. With the diminishing impact of traditional advertising on consumers, product placement has become a preferred method, which involves integrating products into movies, television shows, music videos, books, and video games. The influential power of actors/actresses seen on television has led companies to choose this path to appeal to consumers for many years. It is a fact that many trends and products gain popularity when they are seen on TV or in a film. Recognizing this, companies have turned to alternative methods such as product placement to promote their brands. Another reason for companies to seek alternative ways to introduce their brands is the increasing cost of advertising. In this regard, product placement has rapidly gained popularity as a favored practice in recent years. In our country, product placement has been legally regulated since 2011. However, there are instances where viewers/consumers may feel uncomfortable with certain implementations. This study examines the state of product placement in world cinema and the Turkish film industry from a scientific perspective, focusing on its role in advertising.