Trip çarter sözleşmelerinde tarafların hak ve yükümlülükleri
Rights and obligations of parties in trip charter contracts
  1. Tez No: 862224
  2. Yazar: FATMAGÜL GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Trip Çarter Sözleşmesi, Zaman Çarteri, Deniz Ticareti Hukuku, Trip Charter Contract, Time Charter, Maritime Law
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Trip çarter sözleşmesi, deniz ticaretinde kullanılan sözleşmelerden biridir. Trip çarter sözleşmesi ile donatan çartererin ödeyeceği tahsis ücreti karşılığında, gemisinin ticari yönetimini belirli bir veya birden çok yolculuk süresince çarterere devretmektedir. Çalışmamız üç ana bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde trip çarter sözleşmesinin tanımı, unsurları, hukuki niteliği gibi genel özellikleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde trip çarter sözleşmesinin zaman çarteri sözleşmesinden farkları incelenmiştir. Üçüncü bölüm ise sözleşmede tarafların hak ve yükümlülüklerini ele almaktadır. Çalışmanın genelinde Türk hukuku yanında Anglosakson hukukuna dair açıklamalara ve içtihatlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Trip charter contract is one of the contracts used in maritime trade. With a trip charter contract, the owner transfers the commercial management of his ship to the charterer for a certain period of voyages, in return for the hire to be paid by the charterer. Our study is divided into three main chapters. In the first chapter, the general features of the trip charter contract, such as its definition, elements, and legal nature, are emphasized. In the second chapter, the differences between the trip charter contract and the period charter contract are examined. The third chapter deals with the rights and obligations of the parties in the contract. Throughout the study, explanations and case law on Anglo-Saxon law as well as Turkish law are included.