Yayıncılığın ve içerik üretiminin yeni medya ile dönüşümü: TV8 kanalı ve Exxen dijital platformu karşılaştırması
Transformation of broadcasting and content production with new media: Comparison of TV8 channel and Exxen digital platform
- Tez No: 862273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KUZEY YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medya, Geleneksel Medya, Yeni Medya, İçerik Üretimi, Media, Traditional Media, New Media, Content Production
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, geleneksel medya ve yeni medya platformları arasındaki içerik üretme stratejilerini incelemek ve Exxen ile TV8 gibi örnekler üzerinden bu farklılıkları analiz etmektir. Çalışma, Exxen ve TV8 gibi örnekleri kapsamaktadır. Çalışma nitel araştırma kapsamındadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu her iki platformda içerik üretim sürecinde yer alan 8 uzmandan oluşmaktadır. Çalışma grubu üyeleri, araştırma konusu olan geleneksel medya ve yeni medya platformları arasındaki içerik üretme stratejileri konusunda bilgi sahibi olan uzmanlardan seçilmiştir. Katılımcılarla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların yeni medya içeriklerinde popüler kültür ve trendlere, hedef kitleye ve yenilikçi teknolojilere odaklandıkları tespit edilmiştir. Katılımcılar, yeni medya içeriklerinde eğlence ve mizah konularına odaklanmanın izleyicinin ilgisini çekmeye yardımcı olacağını düşünmektedirler. Ayrıca yeni medyanın içerik üretimi açısından geleneksel medyaya göre hem avantajlar hem de dezavantajlar sunduğu yeni medyanın ve geleneksel medyanın, izleyici profilleri ve hedef kitle belirleme süreçleri açısından farklı dinamiklere sahip olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılar, geleneksel medyanın, dijital medyanın getirdiği çeşitlilik, zamansız yayın süreçleri ve daha rahat içeriklerin ortaya çıkması gibi unsurlardan etkilenerek daha esnek ve çeşitli hale geleceğini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the content production strategies between traditional media and new media platforms and to analyze these differences through examples such as Exxen and TV8. The study covers examples such as Exxen and TV8. The study is within the scope of qualitative research. The data of the research was obtained with a semi-structured interview form prepared by the researcher. The working group of the research consists of 8 experts involved in the content production process on both platforms. Members of the working group were selected from experts who are knowledgeable about content production strategies between traditional media and new media platforms, which are the subject of the research. Content analysis technique was used to analyze the data obtained as a result of the interviews with the participants. As a result of the research, it was determined that the participants focused on popular culture and trends, target audience and innovative technologies in new media content. Participants think that focusing on entertainment and humor in new media content will help attract the attention of the audience. In addition, it has been determined that new media offers both advantages and disadvantages compared to traditional media in terms of content production. New media and traditional media have different dynamics in terms of audience profiles and target audience determination processes. Participants stated that traditional media will become more flexible and diverse, influenced by factors such as the diversity brought by digital media, untimely publishing processes and the emergence of more convenient content.