Müdür desteği, sinerjik iklim, örgütsel çekicilik ve iş doyumu arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Bir yapısal eşitlik modellemesi
Examining the relationships between principal support, synergistic climate, organisational attractiveness and job satisfaction: A structural equation modelling
  1. Tez No: 862397
  2. Yazar: MÜCAHİT DÜZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müdür desteği, sinerjik iklim, örgütsel çekicilik, iş doyumu, yapısal eşitlik modellemesi, Principal support, synergistic climate, organizational attractiveness, job satisfaction, structural equation modelling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma kapsamında, öğretmenlerin algıladıkları müdür desteği, sinerjik iklim, örgütsel çekicilik ve iş doyumu değişkenlerinin birbirleriyle olan ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Malatya merkez ilçeleri Battalgazi ve Yeşilyurt'ta resmi okullarda çalışmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü istatistikleri dahilinde, Malatya'nın merkez ilçeleri olan Battalgazi ve Yeşilyurt'taki resmi okullarda toplam 8360 öğretmen görev yapmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Malatya ili Battalgazi ve Yeşilyurt merkez ilçelerinde 2022-2023 eğitim-öğretim yılında, MEB'e bağlı anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan ve kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen 349 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri beş bölümden oluşan bir veri toplama aracı ile toplanmıştır. Araştırmanın veri toplama araçlarının ilk kısmını; öğretmenlerin cinsiyet, kıdem, branş ve mevcut müdürle çalışma süresi değişkenlerinin yer aldığı kişisel bilgi formu; araştırmanın ikinci kısmını“Müdür Destek Ölçeği”; üçüncü kısmını“Sinerjik İklim Ölçeği”; dördüncü kısmını“Örgütsel Çekicilik Ölçeği”beşinci kısmını ise“İş Doyumu Ölçeği”oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler Yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında kuramsal bilgilere dayalı olarak geliştirilen denemelik model için 9 hipotez oluşturulmuştur. Yapılan analizler sonucunda bu hipotezlerin tamamı kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, müdür desteği, okulun sinerjik iklimini, örgütsel çekiciliğini ve öğretmenlerin iş doyumunu doğrudan pozitif yönde istatistiki olarak anlamlı düzeyde etkilemektedir. Bununla birlikte, sinerjik iklim örgütsel çekiciliği ve iş doyumunu doğrudan pozitif yönde istatistiki olarak anlamlı düzeyde etkilemektedir. Müdür desteği, sinerjik iklimdeki varyansın yaklaşık olarak %47'sini açıklamaktadır. Örgütsel çekicilik iş doyumunu doğrudan pozitif yönde istatistiki olarak anlamlı düzeyde etkilemektedir. Müdür desteği ve sinerjik iklim değişkenleri örgütsel çekicilikteki varyansın yaklaşık olarak %54'ünü açıklamaktadır. Müdür desteği, sinerjik iklim ve örgütsel çekicilik değişkenleri iş doyumundaki varyansın yaklaşık olarak %56'sını açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, it was aimed to examine the relationships between the variables of principal support, synergistic climate, organizational attractiveness and job satisfaction perceived by teachers. The population of the study consists of teachers working in public schools in the central districts of Battalgazi and Yeşilyurt in Malatya province in the 2022-2023 academic year. According to the statistics of the Malatya Provincial Directorate of National Education, a total of 8360 teachers work in official schools in Battalgazi and Yeşilyurt, the central districts of Malatya. The sample of the study consists of 349 teachers working in kindergartens, primary schools, secondary schools and high schools affiliated to the Ministry of National Education in the 2022-2023 academic year in the central districts of Battalgazi and Yeşilyurt in Malatya province and determined by the convenience sampling method. The data of the study were collected with a data collection tool consisting of five parts. The first part of the data collection tools of the research; personal information form containing the variables of gender, seniority, branch and working time with the current principal of the teachers; the second part of the research was based on the“Principal Support Scale”; the third part is the“Synergistic Climate Scale”; the fourth part is the“Organizational Attractiveness Scale”and the fifth part is the“Job Satisfaction Scale”. The data obtained within the scope of the research were analyzed by Structural Equation Modeling. Within the scope of the research, 9 hypotheses were created for the experimental model developed based on theoretical knowledge. As a result of the analyzes, all of these hypotheses were accepted. According to the findings of the study, the support of the principal directly affects the synergistic climate, organizational attractiveness and job satisfaction of the teachers at a statistically significant level. In addition, synergistic climate directly affects organizational attractiveness and job satisfaction in a positive way at a statistically significant level. Principal support explains approximately 47% of the variance in the synergistic climate. Organizational attractiveness directly affects job satisfaction in a positive way at a statistically significant level. Principal support and synergistic climate variables explain approximately 54% of the variance in organizational attractiveness. Principal support, synergistic climate, and organizational attractiveness variables explain approximately 56% of the variance in job satisfaction.