دراسة وتحقيق لكتاب 'التجنيس والمزيد' للإمام برهان الدين المرغيناني: من بداية كتاب البيوع إلى نهاية كتاب القسمة
Burhânüddîn el-Mergînânî'nin 'et-Tecnîs ve'lMezîd' adlı eserinin tahkik ve değerlendirmesi: Büyû' kitabının başlangıcından Kısmet kitabının sonuna kadar
  1. Tez No: 862443
  2. Yazar: AHMET İSA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MOHAMMAD HAMMAM ABDELRAHIM MELHEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Et-Tecnîs Ve'l-Mezîd, El-Mergînânî, Alış-Veriş, Fatwa, at-Tajnis va'l-Mazid, al-Marghīnānī, al- Buyû, Pre-emption, al-kismat, al-Fatwā
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu tez, Burhânüddîn el-Mergînân.î'nin“et-Tecnîs ve'l-Mezîd”Adlı Eserinin Büyû (Alış-veriş) Kitabının Başlangıcından Kısmet Kitabının Sonuna Kadar kısmının Tahkik ve Değerlendirmesi. Bu tez üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölüm: ise giriş niteliğindedir, giriş ve tez konusu ve amaçları hakkında açıklama, tez konusunun önemi, seçilme nedenleri, önceki çalışmalar ve araştırma prosedürlerini ve planını içerir, İkinci bölüm: Kitabın yazarı İmam Burhânüddîn el-Mergînânî'nin tanıtılması ve“et-Tecnîs ve'l-Mezîd”Adlı Eserinin ve yazarın bu Eserenindeki yaklaşımının tanıtılmasını içermektedir. Üçüncü bölüm:“et-Tecnîs ve'l-Mezîd”Adlı Eserinin Büyü (Alış-veriş) Kitabının Başlangıcından Kısmet Kitabının Sonuna Kadar kısmının incelenmesidir ve sonuç bölümünde kaynakları ve önerileri yazdım. Bu tezde yaptığım araştırmalar sonucunda bu Eserinin seçkin alimlerin fetva ve görüşlerini içermesi nedeniyle fıkıh ve fetva alanında çalışanlar için en önemli kaynaklardan biri olarak kabul edildiği ve gelişmelere ve çağdaş sorunlara İslam hukukunu uygulamak ve çözmek konusunda en iyi modellerden biri olarak kabul edildiği sonucuna vardım.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study and scientific investigation of the book“at-Tajnis va'l-Mazid”by -imām Burhān al-Dīn al-Marghīnānī, from the Beginning of the Book of“Buyû”(Shopping)“ to the End of the Chapter of ”Kısmet“”of Division. The thesis comprises three chapters and a conclusion. As for the first chapter, it is the introductory chapter that includes the introduction, statement of the thesis topic, its objectives, the significance of the thesis topic, reasons for its selection, previous studies, research procedures, and its structure. The second chapter, it includes an introduction to the author of the book, Imām Burhān al-Dīn al-Marghīnānī, and an overview of the book“At-tajnīs wal-mazīd”as well as an exploration of the author's methodology in this book. And third chapter investigation of the Book“at-Tajnis va'l-Mazid”. In the conclusion. I have concluded through my research in this thesis that this book is considered one of the most important sources for those engaged in the fields of jurisprudence and fatwas, due to its inclusion of religious edicts and the scholarly insights of eminent scholars, furthermore, it is regarded as one of the best models for applying Islamic jurisprudence to contemporary issues, addressing challenges, and providing solutions to the problems of the present time.