دراسة وتحقيق)من اللوحة)1/أ( إلى اللوحة)56/أ( من المخطوط شرح أبيات الكشاف للزمخشري ألحمد بن محمد بن حسني الطبي
Ahmed b. Muhammed b. Hasenî et-Tıbbî'nin Şerhu Ebyati'l-Keşşafli'z-Zemahşerî adlı yazma eserin tahkiki ve incelenmesi (A/1-A/56)
  1. Tez No: 715901
  2. Yazar: MUHAMMED SAHLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULGHAFOUR ALSAYADY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir şâhidi, tefsir, el-Keşşâf, Zemahşerî, Şerhu Ebyâti'lKeşşâf, Ahmed b. Muhammed b. Hasenî et-Tayyibî, The poetic witness, the interpretation, the Scout, Al-Zamakhshari, the explanation of the verses of the Scout, Ahmed bin Muhammad bin Hosni Al-Tabbi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Zemahşerî'nin (H. 467-538 / M. 1075-1144) el-Keşşâf adlı eseri en önemli tefsirlerden biridir. Bu eser ilk belâğî tefsir olması hasebiyle içerisinde çokça şiir şâhid olarak kullanılmış ve bu şiirlerin şerhine dair bir çok eser telif edilmiştir. Zira bu şevâhidin Kuran'ı kerimin manalarının anlaşılmasına çok katkısı mevcuttur. Zemahşeri'nin tefsirinde yer alan şiirleri şerh eden eserlerden biri de Ahmed b. Muhammed b. Hasenî et-Tayyibî'nin Şerhu Ebyâti'l-Keşşâf adlı eseridir. Bu eser, elKeşşâf adlı tefsirde yer alan şiir beyitlerini en güzel şerh eden eserlerden Kabul edilmektedir. Bu eserin haiz olduğu önem sebebiyle tarafımızca iki el yazma nüshadan tahkik edilmiştir. Tahkik esnasında eserin metninin tahrif ve tashiften uzak bir şekilde doğru olarak yansıtılmaya çalışılmıştır. Tahkikin ilk yarısı tamamlanmış olup Fatiha suresinden Kehf suresine kadarki kısmın tahkiki yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the interpretation of al-Kashaf by al-Zamakhshari (467/538 AH) (1075/1144 AD) was one of the most important interpretations, and the first rhetorical interpretation, and it contained more poetic evidence, the authors of these two testimonies appeared in the two . .Qur'anic commentaries Among the books that appeared in this section is the book (Explanation of the Verses of the Scout) by Ahmed Bin Muhammad Bin Hosni Al-Tabbi; It is one of the deadliest books .that explain the evidence that al-Zamakhshari cited in his interpretation I have reviewed this book in two written copies due to its importance, and my main interest was to produce the text correctly and free of distortion and correction.