Anne babası birlikte ve ayrı olan ergenlerin sosyal medya bağımlılığı ve denetim odaklarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Examination of social media addiction and focus of audit according to various variables
  1. Tez No: 862469
  2. Yazar: ELİF ERİŞGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ÜMMET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal medya bağımlılığı, denetim odağı, aile, ergenlik, boşanma, social media addiction, locus of control, family, adolescence, divorce
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, anne babası birlikte ve ayrı olan ergenlerde sosyal medya bağımlılığı ve denetim odaklarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmada nicel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul Ataşehir ilçesinde devlet okullarında öğrenim gören 8,9.10. ve 11. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın Örneklem seçiminde İstanbul Ataşehir ilçesi devlet okullarında öğrenim gören, anne babası birlikte ve ayrı olan 8, 9. 10. ve 11. Sınıf öğrencilerinden çalışmaya gönüllü olan öğrenciler arasından gelişigüzel örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Çalışmada bu örnekleme yöntemi kullanılarak 198 kız, 174 erkek olmak üzere toplam 372 öğrenciye ulaşılmıştır. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”,“Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılık ölçeği”“Denetim Odağı Ölçeği”yardımıyla toplanmıştır. Araştırmanın analizleri için Pearson Korelasyon Tekniği, Çoklu Regresyon Analizi, Bağımsız Grup t Testi ve Çok Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) tekniği yardımıyla çözümlenmiştir. Bulgulara göre Regresyon denklemine anlamlı ilişkiler veren alt boyutlar konulduğunda sadece aile ilişkileri için denetim odağı puanlarının ergenlerin sosyal medya bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı tespit edilmiştir. Fark testlerinin sonuçlarına bakıldığında; ergenlerin sosyal medya bağımlılıklarının kızlarda daha yüksek, anne babası birlikte olanlarda daha düşük, babası çalışmayanlarda daha düşük olduğu saptanmıştır. Ancak ergenlerin sosyal medya bağımlıklarının sınıf düzeyine, anne-baba eğitim düzeyine, anne çalışma durumuna, kardeş sayısına ve doğum sırasına göre değişmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
For this purpose, it is to examine the social media controls and focus of adolescents with and without their parents according to their variables. The relational survey model, one of the quantitative survey models, was used in the study. The home of the research is 8.9.10. and Class 11 files content. In the sample of the research, a total of 372 students, 198 girls and 174 boys, were reached by using this experimental method in the 8th, 9th, 10th and 11th studies, working in public schools in Istanbul Ataşehir district, with and without their parents. Data were collected with the help of“Personal Information Form”,“Social Media Addiction Scale for Adolescents”and“Locus of Control Scale”. For the analysis of the research, it was analyzed with the help of Pearson Correlation Technique, Multiple Regression Analysis, Independent Group t-Test and Multidirectional Analysis of Variance (ANOVA) technique. According to the findings, when the sub-dimensions that give meaningful relationships were included in the regression equation, it was determined that only the locus of control scores for family relationships significantly predicted the social media addiction of adolescents. Looking at the results of the difference tests; It has been determined that adolescents' social media addiction is higher in girls, lower in those whose parents are together, and lower in those whose fathers are not working. However, it was determined that the social media addictions of the adolescents did not change according to the grade level, education level of the parents, working status of the mother, number of siblings and birth order.