الجوانب اللغوية والبلاغية لقراءة الإمام أبي عمرو البصري: سورة البقرة نموذجا
Ebu Amr el-Basri kıraatinin dilsel ve belâğî yönleri: Bakara Suresi örneği
- Tez No: 862477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KHALED DUGHIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an – Kıraat – Rivayet – belağat – Nahiv, Quran – Reading – Narration – Rhetoric – Grammar
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yüce Allah'ın kitabı ve onun ilimleri, Hanif dinimizin dayandığı en önemli temeller arasındadır. Kıraat ilmi de bunlardan biridir. Fakat bu alandaki araştırmacıların eksikliği çok aşikardır. Özellikle İmam Ebû Amr'ın kıraatiyle ilgili çalışmalar bazı araştırmacıların dağınık haldeki çalışmalarını hariç tutmazsak, neredeyse yok hükmündedir. Buradan hareketle, bu ilme hizmet etmek için küçük de olsa bir çaba sarf etmek gerekli görüldü. Bu çalışmanın amacı, İmam Ebû Amr'ın kıraati ile Hafs'ın Âsım'dan rivayeti arasında ortaya çıkan ihtilafın gramer ve şekil bilgisi konularına açıklık getirmektir. Bu çalışmayla söz konusu ihtilaflı konular açıklığa kavuşturulacak ve dilsel hususları ortaya konulacak. Yine bundan hareketle Ebû Amr'ın kıraatinin içerdiği sarf ve nahiv bölümler gramer ve şekilsel bakımından incelenip açıklığa kavuşturulacak. Bu çalışma, özellikle sarf ve nahiv bölümleriyle birlikte, Arap dili alanında çalışmalar yürüten araştırmacılar için büyük öneme sahiptir. Aynı şekilde, bu çalışma Kur'ân'daki kelimelerin maksadını ve taşıdıkları manaları idrak etmede bir müfessir için lisan kabiliyetini kuvvetlendirecek öneme haizdir. Bu çalışmayla ilgili bilgiler, kitaplardan derlenmiştir. Çalışmada kullanılan yöntem ise karşılaştırmalı yaklaşımın yanı sıra betimleyici, analitik ve tümevarımcı yaklaşım yöntemleri izlenmiştir.Çalışma, Kur'an-ı Kerim'in tüm ilimlerinin Arap dili ilimleriyle bir çizgide yürüdüğü ve birbirini tamamladığı sonucuna varmıştır. Bu bağlamda Arap dili ve Kur'an kıraati araştırmacılarına çalışmaların çok eksik olduğu bu alana yönelmeleri tavsiye edilir. Yüce Allah'ın kitabı sahili olmayan bir denizdir. Okuyuculara, Kur'an-ı Kerim'in mucizeliğini gösteren Kur'an kıraatiyle ilgili kitapları okumaları ve yayınevlerine bu ilmi yaymayı artırmaları tavsiye olunur.
Özet (Çeviri)
The Book of God Almighty and its sciences are among the most important bases of our religion. After a closer look at the science of Quranic Readings, I found that researchers have not exerted enough efforts to study it, especially the Reading of Imam Abi Amr which has been studied in few scattered researches. Accordingly, it was necessary to make an effort to study the Reading of Imam Abi Amr. The aim of this research is to study the grammatical and morphological issues to clarify the differences between the Reading of Imam Abi Amr and the Reading of Hafs on the authority of Asim. This study clarifies some problems by showing the benefit of the controversies in the supplementary diacritics – termed“tashkīl”, studying them grammatically and morphologically, and clarifying the chapters of grammar and morphology that were absorbed by the Reading of Abi Amr. This study is of great importance in the field of Arabic language in general and Arabic grammar and morphology in particular. It is also important for Quran interpreters to strengthen their linguistic ability in order to understand the purposes and meanings of Quran. The comparative method was used to collect the related information from different books as well as the descriptive analytical and the inductive methods.This research concludes that the sciences of the Holy Quran and the sciences of Arabic do not conflict and complement each other. It also concludes that Arabic and Quranic Readings researchers should exert a greater effort and carry out further research about the science of Readings. The book of God Almighty is a sea without a coast and therefore more and more research is always required. In addition, Quranic Readings books should get more attention, especially the ones that show the miracle of the Quran. Publishing houses should also increase interest in this priceless science.