Kadın sağlığı alanında çalışan yeni mezun hemşire ve ebelerin yatay şiddete ilişkin deneyimleri: Etnografik bir çalışma
  1. Tez No: 862497
  2. Yazar: MERYEM KELEKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Hemşirelik, Midwifery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: etnografik nitel araştırma, yatay şiddet, yeni mezun hemşire, yeni mezun ebe, ethnographic qualitative research, horizontal violence, novice nurses, novice midwifes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı kadın sağlığı alanında çalışan yeni mezun hemşire ve ebelerin yatay şiddet ile ilgili deneyimlerini belirlemektir. Yöntem: Bu araştırmada etnografik yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 12 katılımcı (10 hemşire ve 2 ebe) oluşturmuştur. Veriler, Temmuz 2022- Ağustos 2023 tarihleri arasında Kişisel Bilgi Formu, Yarı Yapılandırılmış Etnografik Görüşme Formu ve Katılımcı Gözlem Formu kullanılarak toplanmıştır. Veri analizinde, LeCompte ve Schensul'ün etnografik analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Nitel verilerin analizinde toplamda 6 tema ve 21 alt tema elde edilmiştir. Temalar; 'Yatay şiddeti oluşturan ortam', 'Yatay şiddet davranışları', 'Yatay şiddetin kişisel ve mesleki etkileri', 'Yatay şiddetin kişilik yapısıyla ilişkisi: özdüşünümsel çıkarımlar' 'Yatay şiddetle baş etme yolları' ve 'Yatay şiddetin önlenmesi' dir. Sonuç: Bu araştırmada, kadın sağlığı alanında çalışan yeni mezun hemşire ve ebelerin yatay şiddet davranışlarını deneyimledikleri ve bu davranışlara karşı yeni mezunların sessiz kaldıkları sonucuna varılmıştır. Bu olumsuz deneyimlerin, yeni mezunların özgüvenlerini kaybetmelerine, bakım kalitesinde düşüşe, mesleki bağlılıkta azalmaya, fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak olumsuz etkilenmeye neden olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the research is to determine the experiences of newly graduated nurses and midwives working in the field of women's health regarding horizontal violence. Method: Ethnographic method was used in this research. The sample of the study consisted of 12 participants (10 nurses, 2 midwives). Data was collected between July 2022 and August 2023 using the Personal Information Form, Semi-structured Ethnographic İnterview Form and Participant Observation Form. LeCompte and Schensul's ethnographic analysis method was used in data analysis. Results: In the analysis of qualitative data, a total of six themes and twenty-one sub-themes were obtained. Themes; 'The environment that creates horizontal violence', 'Horizontal violent behaviors', 'Personal and professional effects of horizontal violence', 'The relationship between horizontal violence and personality structure: self-reflective inferences', 'Ways of coping with horizontal violence', 'Prevention of horizontal violence'. Conclusion: It was concluded that novice graduated nurses and midwives working in the field of women's health experienced horizontal violent behaviors and that new graduates remained silent against these behaviors.