Kişilerarası geriatrik bakım ilişkisi ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
The validity and reliability of the interpersonal geriatric care relationship scale
  1. Tez No: 862527
  2. Yazar: YALÇIN AYKEMAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU ERKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, Hemşirelik Bakımı, Geçerlilik, Güvenilirlik, Geriatric, Nursing Care, Validity, Reliability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Kişilerarası Geriatrik Bakım İlişkisi Ölçeğini Türk dili ve kültürüne uyarlamaktır. Yöntem: Araştırma verileri Eylül 2023 – Ekim 2023 tarihleri arasında, Kayseri ilinde bulunan bir şehir hastanesinin yatan hasta servislerinde tedavi gören 65 yaş ve üzeri olan 307 hastadan elde edilmiştir. Veriler yüz yüze görüşme yöntemiyle Hasta bilgi formu ve Kişilerarası Geriatrik Bakım İlişkisi Ölçeği kullanılarak toplandı. Ölçeğin dil uyarlama çalışmaları kapsamında 10 uzmandan görüş alındı ve çalışma verileri toplanmaya başlamadan önce 30 hasta ile pilot çalışma gerçekleştirildi. Ölçeğin psikometrik özellikleri, madde analizi, doğrulayıcı faktör analizi, iç tutarlılık, ölçüt geçerliliği ve yakınsak ıraksak geçerlilik ile sınandı. Bulgular: Ölçek maddelerinin kapsam geçerlilik indeksleri 0,98 - 1,00 arasında değişmektedir. Türkçe kültürüne uyumlu yapının yeniden keşfi kapsamında, yapılan doğrulayıcı faktör analizinde faktör yükleri 0,20 ile 0,85 arasında dağıldıkları gözlendi. İç tutarlılık katsayılarının 0,657 ile 0,867 arasında değerler aldıkları ve ölçeğin total Cronbach's alpha değerinin 0,917olduğu görüldü. Doğrulayıcı faktör analizinde ölçeğin uyum indeksleri χ2 /df (3,34), RMSEA (0,088), NFI (0,90), NNFI (0,92), SRMR (0,075) ve CFI (0,92) şeklinde ölçüldü ve yakınsak ıraksak geçerlilik analizleri sonucunda CR her yapı için 0,6'nın üzerinde çıktı. Sonuç: Özgün hali 4 alt boyut ve 30 maddeden oluşan ölçeğin Türkçe versiyonu 30 madde ve 4 alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin Türkçe versiyonu, hemşirelik bakımı alan 65 yaş ve üzeri olan bireylerde Kişilerarası Geriatrik Bakım İlişkisini ölçebilecek geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to adapt the Interpersonal Geriatric Care Relationship Tool in Turkish. Method: The research data were obtained from 307 elderly patients receiving treatment in the inpatient services of a city hospital in Kayseri, between September 2023 and October 2023. The data were collected using face-to-face interviews, Patient Information Form, and the Interpersonal Geriatric Care Relationship scale. In the scope of linguistic adaptation studies for the scale, opinions were obtained from 10 experts, and a pilot study was conducted with 30 patients before the data collection process began. The psychometric properties of the scale underwent rigorous scrutiny, encompassing item analysis, confirmatory and exploratory factor analyses, internal consistency, criterion validity, and convergent-discriminant validity. Results: The scope validity indices of the scale items range from 0.98 to 1.00. In the context of rediscovering a structure compatible with Turkish culture, it was observed that the factor loadings varied between 0.20 and 0.85 in the confirmatory factor analysis. The internal consistency coefficients ranged from 0.657 to 0.867, and the total Cronbach's alpha value of the scale was found to be 0.917. In the confirmatory factor analysis , the fit indices of the scale were measured as follows: χ2 /df (3.34), RMSEA (0.088), NFI (0.90), NNFI (0.92), SRMR (0.075), and CFI (0.92). Convergent and discriminant validity analyses yielded a CR value above 0.6 for each structure. Conclusion: The Turkish version of the scale, consisting of 30 items and 4 sub-dimensions, is a valid and reliable tool for measuring Interpersonal Geriatric Care Relationships in individuals aged 65 and above receiving nursing care.