Metin madenciliği ile hidrojen enerji teknolojilerinin değerlendirilmesi
Assesment of hydrogen energy technologies using text mining
  1. Tez No: 862541
  2. Yazar: KÜBRA ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: metin madenciliği, patent analizi, hidrojen enerji teknolojileri, text mining, patent analysis, hydrogen energy technologies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Son yıllarda enerji talebi hızla artmaktadır. Enerji talebinin artışını etkileyen faktörler vardır. Bu faktörlerden bazıları teknolojik gelişmelerin getirdiği enerji kullanımının artması, nüfus artışıyla birlikte enerjiye bağlı ihtiyaç sayısının artması, insan yaşamında ihtiyaçların yanı sıra enerjiye bağlı kullanılan isteklerin artması, deneyime dayalı eğlence kültüründeki eğilimlerin değişmesi, küresel olarak yaşanan felaketlerden korunma yollarının enerji kullanan teknolojiler ile sağlanması ve sağlık, eğitim, üretim gibi sektörlerde enerji ile çalışabilen teknolojik araç gereçlerin kullanımının yaygınlaşmasıdır. Enerji talebindeki artış ise yenilenebilir enerji teknolojilerinin geliştirilmesini zorunlu hale getirmektedir. Küresel olarak enerji talebine sürdürülebilir enerjiyi sağlayacak yöntemlerle cevap verilmesi gerekmektedir. Hidrojen enerjisinin sürdürülebilir enerji kaynakları listesinin başında gelmesi beklenmektedir. Hidrojen enerjisi gelecek nesillerin umutlarını artırarak olumsuzlukları aydınlatabilecek potansiyele sahip bir enerji türüdür. Bu tez çalışmasında metin madenciliği yöntemi ile yenilenebilir enerji türlerinden biri olan hidrojen enerjisi teknolojileri değerlendirilmiştir. Metin madenciliği yapılırken STATISTICA yazılımı kullanılmıştır. Bu tez çalışmasında hidrojen enerjisinde teknolojik değerlendirmeler patent verilerine dayalı yapılmıştır. Patent verileri Amerika Birleşik Devletlerinin patent ofisi olan USPTO (United States Patent and Trademark Office)'dan alınmıştır. Patent dokümanları en fazla bulunan ilk üç kelime sırası ile“hydrogen”,“gas”,“oxid”kelimeleridir. Analiz sonuçlarına göre en önemli kelime“anod”,“fuel”,“chamber”kelimeleri olarak çıkmıştır. Metin madenciliği yöntemi ile anlamlı dört konu/kavram grubu oluşmuştur. Daha sonra en önemli kelime listesi için k-ortalama algoritmasına göre kümeleme yöntemi uygulanmıştır. Toplam 6 küme oluşmuştur. Elde edilen sonuçlara göre bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The demand for energy has increased rapidly in recent years. There are factors that influence the increase in energy demand. Some of these factors are the increase in the use of energy brought about by technological development, the increase in the number of energy-related needs with the increase in population, the increase in energy-related demands as well as needs in human life, the change in trends in entertainment culture based on experience, the provision of ways to protect against global disasters with energy-using technologies, and the widespread use of technological equipment that can work with energy in sectors such as health, education and production. The growing demand for energy requires the development of renewable energy technologies. Globally, there is a need to respond to energy demand with methods that provide sustainable energy. Hydrogen energy is expected to top the list of sustainable energy sources. Hydrogen energy is a type of energy that has the potential to illuminate negativity by raising the hopes of future generations. In this thesis, hydrogen energy technologies, one of the renewable energy types, were evaluated using text mining method. STATISTICA software was used for text mining. In this thesis, technological evaluations in hydrogen energy are based on patent data. The patent data was obtained from the United States Patent and Trademark Office (USPTO). The first three most frequent words in the patent documents are“hydrogen”,“gas”and“oxide”. According to the results of the analysis, the most important words are“anode”,“fuel”,“chamber”. Four meaningful topic/concept groups were formed by text mining method. Then the clustering method according to the k-means algorithm was applied to the list of most important words. In total, 6 clusters were formed. Some suggestions were made according to the results obtained.