Yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki term ve preterm yenidoğanların vücut sıcaklığının uygulanan girişimler sırasında kuvöz kapaklarının açılma tekniği ve uygulama süresi ile ilişkisi
The relationship between the body temperature of termaand preterm newborn in the newborn intensive care unit and the opening technique of the incubator doors during the interventions applied and the application duration
- Tez No: 862542
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BESTE ÖZGÜVEN ÖZTORNACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Term yenidoğan, Preterm yenidoğan, Yenidoğan hemşireliği, Termoregülasyon, Kuvöz, Term newborn, Preterm newborn, Neonatal nursing, Thermoregulation, Incubator
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Giriş:Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmekte olan term ve preterm yenidoğanlara uygulanan müdahale ve bakım sırasında termoregülasyonu, işlemin süresi ve kuvöz kapaklarının açılma tekniği ile ilişkilendirmek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Katılımcı olmayan gözlemsel türdeki bu çalışma, Ekim 2022- Aralık 2023 tarihleri arasında İzmir ili S.B.Ü. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görmekte olan toplam 104 term ve preterm yenidoğan ile yürütülmüştür. Çalışmada, veri toplamak amacıyla araştırmacının hazırladığı, araştırma yöntemine, bağımlı/bağımsız değişkenlere ve dahil etme/dışlama kriterlerine bağlı oluşturulan Olgu Rapor Formu kullanılmıştır. Kuvöz kapaklarının açılma teknikleri, çift müdahale penceresi açık, tek müdahale penceresi açık ve kuvöz kapağı tamamen açık olarak belirlenmiştir. Dahil edilme/dışlama kriterlerine uygun yenidoğanlar seçildikten sonra bakım verecek ve müdahalede bulunacak olan hemşireye ısı probunun yerleşim yeri (sağ abdominal bölge) ve hastanın supine pozisyonunda olması gerektiği anlatılarak standardizasyon sağlanmıştır. Araştırmacı tarafından kuvöz kontrol panelinde görünen işlem öncesi kuvöz ısısı, kuvöz nemi, vücut sıcaklığı ve yenidoğan yoğun bakım oda ısısı ve nemi; bakım verilme aşamasında kuvöz kapağının açılma tekniği ve uygulanan girişim Olgu Rapor Formuna kaydedilmiştir. Araştırmacı, işleme başlandığı an kronometre ile işlem süresini takip etmiştir. İşlem sırası 5.dakika, işlem sonu ve işlem sonrası 5.dakikada vücut sıcaklığı, kuvöz ısısı ve kuvöz nemi kaydedilmiştir. İşlem bitiminde kronometre durdurulmuş ve toplam işlem girişim süresi kaydedilmiştir. Elde edilen veriler, IBM SPSS 25 programında değerlendirilmiştir. Çalışma için etik kurul izni ve hastane kurum izinleri alınmıştır. Araştırma kapsamında gözlem yapılan hemşirelerden yazılı gönüllülük onamı alınmıştır. Bulgular: Araştırmada yer alan yenidoğanların %65,4'ünün preterm ve %34,6'sının term yenidoğan olduğu, %51'inin erkek olduğu, %95,2'sinin sezaryen ile doğduğu, %50'sine Respiratuar Distres Sendromu, %33,7'sine Yenidoğanın Geçici Taşipnesi tanısının konduğu, %40'ının solunum desteği almadığı, doğum ağırlıklarının %37,5'inin düşük doğum ağırlıklı, %19,2'sinin mekanik ventilatör desteği aldığı, %64,4'ünün enteral beslendiği, kuvöz kapaklarının açılma tekniklerinin %20,2'sinin kuvöz kapağı tamamen açık yatak içeride, %14,4'ünde tek ve çift müdahale pencerelerinin açık, %14,4'ünde kuvöz kapağı tamamen açık bebek kuvöz camı ve kuvöz yatağı arasında olduğu, %19,2'sinde kuvöz kapağı tamamen açık yatak dışarıya çekilmiş, %17,3'ünde kuvöz kapağı tamamen açık bebeğin bakım arabasında olduğu belirlenmiştir. Vücut sıcaklığı ortalamaları; işlem öncesinde %36,75±0,19, işlem sırasında 5. dakikada 36,55±0,23oC, işlem bitiminde 36,42±0,36oC, işlem sonrası 5. dakikada 36,57±0,29oC olduğu, ortalama girişim süresi 14,11±7,03 dakika, belirlenmiştir. Girişim süresi arttıkça vücut sıcaklığının azaldığı tespit edilmiştir. Çalışmada; term yenidoğanların preterm yenidoğanlara göre ortalama vücut sıcaklığı kaybının daha fazla olduğu saptanmıştır. Tek müdahale penceresinin açık olduğu girişimlerde ortalama vücut sıcaklığında diğer tekniklere göre daha az bir düşüş saptanmıştır (p>0,05). Sonuç: Preterm yenidoğanların vücut sıcaklığı daha yüksek saptanmıştır. Term yenidoğanların, preterm yenidoğanlara göre ortalama vücut sıcaklığını daha fazla kaybettiği belirlenmiştir. Kuvöz kapağının tamamen açık bebeğin kuvöz içinde olduğu ve bebeğin bakım arabasına alındığı girişimlerde, tek ve çift müdahale penceresi açık uygulanan girişimlere göre ortalama vücut sıcaklığında ve kuvöz ısısında daha fazla düşüş tespit edilmiştir. Girişim süresi arttıkça ortalama vücut sıcaklıklarında anlamlı bir azalma görülmüştür. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde term yenidoğanlara, preterm yenidoğanlar kadar dikkat edilmelidir. Term ve preterm yenidoğanların termoregülasyonu uygulanan girişimler sırasında unutulmamalı, mümkünse tek ve çift müdahale penceresi açık iken girişimler uygulanmalı ve sağlık profesyonelleri bilinçlendirilerek, girişimler en kısa sürede tamamlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study planned the intervention and care of term and preterm newborns treated in neonatal intensive care units, including thermoregulation, procedure duration and care with the opening technique of incubator covers. Method: This non-participatory observational study was conducted between October 2022 and December 2023 with a total of 104 term and preterm newborns who were being treated in the Neonatal Intensive Care Unit of S.B.U. Dr. Behçet Uz Children's Diseases and Surgery Training and Research Hospital, Izmir, Turkey. In the study, the Case Report Form prepared by the researcher and based on the research method, dependent/independent variables and inclusion/exclusion criteria was used to collect data. The opening techniques of incubator lids were determined as double intervention window open, single intervention window open and incubator lid fully open. After selected newborns who met the inclusion/exclusion criteria, standardisation was ensured by explaining to the nurse who would provide care and intervention the location of the heat probe (right abdominal area) and that the patient should be in the supine position. The incubator temperature, incubator humidity, body temperature and neonatal intensive care room temperature and humidity before the procedure, the technique of opening the incubator lid during the care delivery phase and the intervention applied were recorded on the Case Report Form. The researcher monitored the duration of the procedure with a chronometer at the beginning of the procedure. Body temperature, incubator temperature and incubator humidity were recorded at the 5th minute during the procedure, at the end of the procedure and at the 5th minute after the procedure. At the end of the procedure, the chronometer was stopped and the total procedure intervention time was recorded. The data obtained were evaluated using IBM SPSS 25 programme. Ethics committee permission and hospital institutional permissions were obtained for the study. Written voluntary consent was obtained from the nurses who were observed within the scope of the study. Result: Of the newborns included in the study, 65.4% were preterm and 34.6% were term newborns, 51% were male, 95.2% were born by cesarean section, 50% had Respiratory Distress Syndrome, 33%, 7 of them were diagnosed with Transient Tachypnea of the Newborn, 40% did not receive breathing support, 37.5% had low birth weight, 19.2% received mechanical ventilator support, 64.4% were enterally fed, incubators. 20.2% of the door opening techniques are in the bed with the incubator door completely open, 14.4% with single and double intervention windows open, 14.4% with the incubator door completely open, between the baby incubator window and the incubator bed, 19%. Average body characteristics: 2 of them were outside the incubator bed with the incubator door fully open, 17.3% were in the care cart with the incubator door fully open and visible; 36.75±0.19oC during the procedure, 36.55±0.23oC at the 5th minute during the procedure, 36.42±0.36oC at the end of the procedure, and 36.57±0.29oC at the 5th minute after the procedure. , the average installation time was determined as 14.11±7.03 minutes. Interference time system has been detected in the maintenance of body temperature. In the study; It has been determined that term newborns have more average body temperature loss than preterm newborns. A smaller decrease in mean body temperature was found in interventions in which the single intervention window was open compared to other techniques (p>0.05). Conclusion: The body temperature of preterm newborns was found to be higher. It has been observed that term newborns lose more average body temperature than preterm newborns. In the interventions in which the incubator door was completely open, the baby was in the incubator and the baby was taken to the care trolley, a greater decrease in mean body temperature and incubator temperature was detected compared to the interventions performed with single and double intervention windows open. As the intervention time increased, a significant decrease in average body temperatures was observed. In the neonatal intensive care unit where observation is made, term newborns should be given as much attention as preterm newborns. Thermoregulation of term and preterm newborns should not be forgotten during interventions. If possible, interventions should be applied while the single and double intervention window is open, and health professionals should be made aware of the interventions and the interventions should be completed as soon as possible.