Sezeryan seksiyo ameliyatlarında spinal anesteziye bağlı gelişen hipotansiyonun tedavisinde efedrin ve noradrenalinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of ephedrine and noradrenaline in the treatment of hypotension due to spinal anesthesia in caesarea section surgery
- Tez No: 862572
 - Danışmanlar: PROF. DR. LALE YÜCEYAR
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
 - Anahtar Kelimeler: Hemodinami, sezaryen seksiyo, vazopressör, spinal anestezi, Hemodynamics, cesarean section, vasopressor, spinal anesthesia
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
 - Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaçlar: Bu prospektif çalışmamızda spinal anestezi ile sezaryan-seksiyo uygulanan gebelerde efedrin veya noradrenalin kullanımının maternal hemodinamik etkilerinin, yan etkilerinin ve neonatal sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya spinal anestezi altında sezeryan seksiyo yapılmasına karar verilen sağlıklı 70 gebe dahil edildi. Çalışma kapsamına alınan tüm gebeler grup E ve grup N olmak üzere iki gruba randomize edildi. İntratekal lokal anestezik uygulaması hemen sonrasında grup E'ye profilaktik vazopressör olarak İV bolus 10 mg efedrin ve hipotansiyon varlığında ek 5 mg efedrin bolus uygulandı. Grup N'ye profilaktik İV bolus 8 mcg noradrenalin ve hipotansiyon varlığında ek 8 mcg noradrenalin bolus uygulandı. Bulgular: Grup E'de grup N'ye göre hipotansiyon insidansı (p=0,033) daha düşük bulunmuştur. Grup N'de spinal anestezi sonrası 9. dk (p=0,008) ve doğum sonrası ölçülen sistolik arter basınç değerleri daha düşüktür. İki grup arasında taşikardi, bradikardi ve atropin ihtiyacında anlamlı bir fark yoktur. Grup N'de kalp atım hızları 6.dk (p=0,049) ve 9.dk'da (p=0,031) daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Sezeryan seksiyo ameliyatlarında spinal anesteziye bağlı gelişen hipotansiyonu önlemede profilaktik 8 mcg noradrenalin 8 mcg bolus uygulaması, profilaktik 10 mg efedrin 5mg bolus verilen gruba göre daha yüksek hipotansiyon insidansı ile sonuçlandı. Hipotansiyonun önlenmesinde farklı noradrenalin dozları ve infüzyon uygulaması ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this prospective study, we aimed to compare the maternal hemodynamic effects, side effects and neonatal outcomes of ephedrine or noradrenaline use in pregnant women who underwent cesarean section with spinal anesthesia. Materials and Methods: In this study, 70 healthy pregnant women who underwent cesarean section under spinal anesthesia were randomized into two groups: group E and group N. Immediately after intrathecal local anesthetic administration, an IV bolus of 10 mg ephedrine was administered as a prophylactic vasopressor to Group E and an additional 5 mg bolus of ephedrine in the presence of hypotension. A prophylactic IV bolus of 8 mcg noradrenaline and an additional 8 mcg noradrenaline bolus was administered to Group N. Results: The incidence of hypotension was found to be lower group E than group N (p = 0.033). Group N, systolic arterial pressure values measured at the 9th minute after spinal anesthesia (p=0.008) and after birth were lower. There is no significant difference in tachycardia, bradycardia, and atropine requirement between the two groups. Heart rates were found to be lower Group N at the 6th minute (p=0.049) and the 9th minute (p=0.031). Conclusion: In preventing hypotension due to spinal anesthesia in cesarean section surgeries, prophylactic 8 mcg noradrenaline, 8 mcg bolus administration resulted in a higher incidence of hypotension compared to the prophylactic 10 mg ephedrine, 5mg bolus administration group. More studies are needed regarding different noradrenaline doses and infusion application in the prevention of hypotension.