İthalat ve ihracat kaçakçılığı suçları
Crimes of import and export
- Tez No: 862597
- Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ AYGÜN EŞİTLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Gümrük, Kaçakçılık, Gümrük Kaçakçılığı Suçları, İthalat, İhracat, Customs, Smuggling, Customs Smuggling, Import, Export
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ülkeler, ekonomide önemli sorunlara yol açan kaçakçılık eylemlerine karşı ulusal ve uluslararası ölçekte kimi yaptırımları düzenlemişlerdir. Ülkemizde de 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na uyumlu yeni bir kaçakçılıkla mücadele kanununa gereksinim duyularak kaldırılan 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun ile 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu sonrasında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu yürürlüğe koyulmuştur. 5607 sayılı Kanun, 4926 sayılı Kanun ile benimsenen ekonomik suça ekonomik ceza ilkesinden ayrılmış; 1918 sayılı Kanun'da olduğu gibi kaçakçılık suçlarına karşı özgürlüğü bağlayıcı yaptırım uygulamasını getirmiştir. Tez çalışmamızda gümrük ve kaçakçılık kavramlarına ilişkin tanımlamalara yer verilmiş; gümrük kaçakçılığı suçlarının, karşılaştırılmalı hukuktaki yeri ile kaçakçılık mevzuatımızın Türk Hukuku'ndaki tarihsel gelişimi ele alınmış; ulusal hukukumuzda gümrük kaçakçılığı suçlarının düzenleme altına alındığı 5607 sayılı Kanun ile bu Kanun'un, Türk Ceza Kanunu ve ceza yaptırımı içeren öteki kanunlarla ilişkisi incelenmiştir. Kaçakçılık suçları, 5607 sayılı Kanun'un 3'üncü maddesinin 1 ila 7'nci fıkrasında ithalat, 8 ve 9'uncu fıkrasında ihracat, 11 ila 15'inci fıkrasında akaryakıt ve 16 ila 18'inci fıkrasında alkol, sigara ve tütün kaçakçılığı biçiminde düzenlenmiştir. Bu bağlamda çalışmamızın ana konusunu oluşturan ithalat ve ihracat kaçakçılığı suçları; suçun hukuki konusu, maddi konusu, fail ve mağduru ile suçun unsurları, özel görünüş biçimleri ve yaptırımları ile nitelikli hallerine göre incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Countries have implemented some sanctions on a national and international scale against smuggling activities that cause significant problems in the economy. In our country, the Anti-Smuggling Law No. 5607 came into force after the Law No. 1918 on the Prohibition and Pursuit of Smuggling and the Anti-Smuggling Law No. 4926, which were abolished due to the need for a new anti-smuggling law compatible with the Turkish Penal Code No. 5237, the Code of Criminal Procedure No. 5271 and the Misdemeanor Law No. 5326 has been put. Law No. 5607 is departed from the principle of economic punishment for economic crime adopted by Law No. 4926; as in Law No. 1918, it introduces freedom-binding sanctions against smuggling crimes. In our thesis study, definitions regarding the concepts of customs and smuggling are included; the place of customs smuggling crimes in comparative law and the historical development of our smuggling legislation in Turkish Law are discussed; Law No. 5607, which regulates customs smuggling crimes in our national law and its relationship with the Turkish Penal Code and other laws containing criminal sanctions have been examined. In the article 3 of Law No. 5607, smuggling crimes are regulated as an import in the 1st to 7th paragraphs, as an export in the 8th and 9th paragraphs, as a fuel oil in the 11th to 15th paragraphs, as an alcohol, cigarettes and tobacco in the 16th to 18th paragraphs. In this context import and export smuggling crimes, which constitute the main subject of our study, have been examined according to the legal subject of the crime, material subject, perpetrator and victim, elements of the crime, special appearance and sanctions and their qualified status.