Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu
Establishment of an organization for the purpose of committing a crime
  1. Tez No: 862596
  2. Yazar: BİRCE YAREN AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ AYGÜN EŞİTLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Suç örgütü, Organize suçluluk, Ulusal mevzuat, Uluslararası mevzuat, Kamu düzeni ve güvenliği, Organised crime, Crime organisation, Public order and security, National legislation, International legislation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Suç örgütleri, en az üç kişiden oluşan, hiyerarşik ilişkilerle bağlantılı, sürekli ve çok sayıda suç faaliyetleri gerçekleştirmek amacı güden yapılar olarak tanımlanabilir. Suç işlemek için kurulan örgütler, tarih boyunca var olagelmiş ve günümüzde sadece ulusal düzeyde değil, uluslararası düzeyde de karşımıza çıkmaktadır. Suç işlemeyi amaç edinmiş suç örgütleri, toplum içerisinde korku başta olmak üzere endişe ve panik yayarak yıldırma politikası izlemekte ve gelişen teknoloji sayesinde uluslararası düzeyde organize bir ağ oluşturmaktadırlar. Bu nedenle, suç örgütleri kamu düzeni ve güvenliğini tehlikeye atan somut bir tehlike suçu niteliği taşımaktadır. Organize suçluluk ve suç örgütleriyle mücadele, sadece ulusal düzeyde değil, uluslararası düzeyde de hukuki yollarla gerçekleştirilmelidir. Bu bağlamda Türk Hukuku'nda ve uluslararası hukukta çeşitli düzenlemeler bulunmaktadır ve çalışmamızda ele alınmaktadır. TCK madde 220, suç işlemek niyetiyle örgüt oluşturma suçunu tehlike suçları bakımından somut tehlike ve bağımsız bir suç şeklinde düzenlemiştir. İlgili maddede, örgüt kuran, yöneten, örgüte üye olan, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen, örgüte yardım eden ve örgütün amaç edindiği suçların propagandasını yapan kişiler hakkında verilecek ceza belirtilmiştir. Çalışmamızda, örgütün unsurları, diğer ülke düzenlemeleri, uluslararası düzenlemeler, TCK 220. Madde hükümleri ve etkin pişmanlık hükümleri ile ceza ve ceza muhakemesi detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Criminal organization groups can be defined as a structures consisting of at least three people, connected by hierarchical relationships, established with the purpose of continuously committing numerous crimes. The act of forming an organization fort he purpose of committing crimes has been present throughout history and is encountered today not only at the national level, but also at the international level. Crime organizations create panic, fear and anxiety in society by employing intimidation tactics and establish organized networks at an international level thanks toadvancing technology. Therfore, crime organizations carry the concrete danger crime natüre that jeopardizes public order and security. The fight againts organized crime and crime organizations must be conducted through legal means not only at the national level but also at the international level. In this context, various regulations are present in both Turkish Law and international law, which are discussed in our study. The Turkish Penal Code Article 220 regulates the crime of establishing an organization fort he purpose of committing crimes as a concrete danger crime and an independent crime. The relevant article provides criminal sanctions fort he perpetrators who establish, manage, join, commit crimes on behalf of the organization without being a member, assist the organization and engage in the organization's propaganda. In this study, the elements of the organization, regulations in other countries, international regulations, TCK article 220 provisions and the effective remorse process are examined detail.