Selektif mutizmli çocukların sosyal kaygı düzeyleri ile ebeveyn tutumlarının incelenmesi
Investigation of social anxiety levels and parental attitudes in children with selective mutism
  1. Tez No: 862601
  2. Yazar: AFİFE TÜRKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Selektif mutizm, Okul Öncesi Çocuklarda Kaygı Düzeyi, Ebeveyn Tutumları, Selective mutism, Anxiety Level in Preschool Children, Parental Attitudes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Araştırmada, selektif mutizmi olan çocukların kaygı düzeyleri ile ebeveyn tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmaya 3;0-5;11 yaş aralığında selektif mutizmi olan 27 çocuk ve ebeveyni dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında“Katılımcı Bilgi Formu”, çocukların kaygı düzeyi için“Okul Öncesi Çocuklarda Anksiyete Ölçeği-Ebeveyn Formu”, ebeveyn tutumları için“Ebeveyn Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS 26.0 paket programında analiz edilmiştir. Bulgulara bakıldığında okul öncesi çocuklarda kaygı düzeyinin demografik bilgilere göre farklılaşmadığı görülmüştür. Ebeveyn tutumlarına bakıldığında; eğitim durumuna göre katılımcı ebeveynler arasında otoriter tutum açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmiştir. Selektif mutizmi olan çocukların kaygı düzeyi ile ebeveynlerinin ebeveyn tutum puanları arasındaki ilişki incelenmiştir. Selektif mutizmi olan çocukların fiziksel yaralanma korkuları ile ebeveynlerinin izin verici tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve düşük düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Ancak ebeveynlerin diğer ebeveyn tutumları puanları ile selektif mutizmi olan çocukların kaygı düzeyleri puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu çalışmanın sonuçlarından yola çıkarak, selektif mutizmi olan çocukların ebeveyn tutumlarının da terapiyi şekillendirebileceği düşünülmektedir. Terapilere ailenin dahil edilmesinin önemli olduğu ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of the study was to investigate the correlation between the anxiety levels of preschool children with selective mutism and parental attitudes. The study included 27 children aged 3;0-5;11 with selective mutism, along with their parents. Data were collected using a“Demographic Information Form”for background details, the“Anxiety Scale in Preschool Children-Parent Form”to assess children's anxiety levels, and the“Parental Attitude Scale”to evaluate parental attitudes. The collected data were analyzed using the SPSS 26.0 package. Findings indicated that the anxiety levels in preschool children did not vary based on demographic information. Concerning parental attitudes, a statistically significant difference in authoritarian attitude was observed among participating parents based on their educational level. The study also explored the relationship between the anxiety levels of children with selective mutism and their parents' parental attitude scores. A statistically significant, positive, and low-level correlation was identified between the fear of physical injury in children with selective mutism and their parents' permissive attitudes. However, no statistically significant relationship was found between the anxiety level scores of children with selective mutism and their parents' parental attitude scores. These results suggest that parental attitudes may play a role in shaping therapy for children with selective mutism, emphasizing the importance of including families in therapeutic interventions.