Hadisler bağlamında İslâm toplumunda yaşlılık ve yaşlılar
In the context of hadiths the elderly and old age in the Islamic society
- Tez No: 862613
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSAB HAMOD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadith, Elderly, Old Age, Elderly Rights, Respect for the Elderly
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
İnsan çocukluk ve gençlik dönemlerinden sonra yaşlılığa adım atmaktadır. Yaşlılık fiziksel, ruhsal ve sosyal açılardan çeşitli sıkıntılar yaşanılan bir dönemdir, yaşlılar da bu dönemin temsilcileridir. Zamanla, kitle iletişim araçlarının ve küreselleşmenin etkisiyle toplumların kültüründe var olan yaşlılık algısı ve yaşlılara karşı olan tutum ve davranışlar değişime uğramıştır. Doğal bir süreç olan yaşlılık günümüzde kabul edilmemesi gereken bir dönem olarak görülmekte, gençleri güçlü ve üretici, yaşlıları âciz ve tüketici olarak algılayan ideolojiler yaşlıları toplum için bir yük olarak manipüle etmeye çalışmaktadır. Sözlü ya da fiili şiddete, ihmale veya istismara maruz kalan yaşlılar savaşlarda her türlü işkence ve zulme uğramaktadır. Yaşlılar tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sürecinde sağlık, eğitim ve sosyal haklardan mahrum edilmiş hatta ölüme terk edilmiştir. Bütün bu yaşananlar İslâm dininin yaşlılık olgusuna yaklaşımının, yaşlıya verdiği değerin, yaşlı haklarının ve toplumun yaşlıya karşı olan sorumluluklarının bilinmesinin gerekliliğini ortaya koymuş ve“Hadisler Bağlamında İslâm Toplumunda Yaşlılık ve Yaşlılar”isimli tezin hazırlanmasına neden olmuştur. Bu tez girişle beraber dört bölümden ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın amacı, önemi, metodu ve kaynakları tanıtılmıştır. İkinci bölümde yaş, yaşlı ve yaşlılık kavramları açıklanmış, yaşlılığın bilimde ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Birleşmiş Milletler'de (BM) yapılan tanımları izah edilmiştir. Üçüncü bölümde sünnette yaşlılığın genel özelliklerinden, Yüce Allah'ın yaşlıya verdiği maddi ve manevi ikramlardan ve yaşlıların zorlandıkları ibadetlerde faydalanacağı kolaylıklardan bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde yaşlıların önemi ve sosyal hayatta öncelikleri, onlara karşı takınılacak tutum ve davranışlar ile Müslüman olmayan yaşlıların hakları işlenmiştir. İslâm dininde yaşlılık hürmet görülen bir dönemdir. Yaşlılar toplum tarafından korunup gözetilecektir, sosyal hayatta bazı öncelikleri ve zorlandıkları ibadetlerde ayrıcalıkları vardır. Yüce Allah'a itaatkar olan yaşlılar ve yaşlılarını koruyup gözeten toplumlar maddi ve manevi ikramlara mazhar olmaktadır. Anahtar kalimeler: Hadis, Yaşlı, Yaşlılık, Yaşlı Hakları, Yaşlıya Hürmet
Özet (Çeviri)
After childhood and youth, people step into old age. Old age is a period in which various difficulties are experienced physically, spiritually and socially, and the elderly are representatives of this period. Over time, with the influence of mass media and globalization, the perception of old age that exists in the culture of societies and attitudes and behaviors towards the elderly have changed. Old age, which is a natural process, is seen as a period that should not be accepted today, ideologies that perceive young people as strong and productive, old people as helpless and consumers are trying to manipulate the elderly as a burden for society. Elderly people who are subjected to verbal or physical violence, neglect or abuse are subjected to all kinds of torture and cruelty in wars. The elderly have been deprived of health, education and social rights or even left to die during the Covid- 19 pandemic, which has affected the whole world. All these events have revealed the need to know the approach of the Islamic religion to the phenomenon of old age, the value it gives to the elderly, the rights of the elderly and the responsibilities of society towards the elderly have led to the preparation of the thesis entitled“Old Age and the Elderly in Islamic Society in the Context of Hadiths”. This thesis consists of four chapters including the introduction, and a conclusion. In the introduction section, the purpose, importance, method and resources of the research are introduced. In the second part, the concepts of age, old age and senility, the definitions of old age in science, in the World Health Organization (WHO) and the definitions made at the United Nations (UN) have been explained. In the third part, the general characteristics of old age in the Sunnah, the material and spiritual treats given by Allah to the elderly and the facilities that the elderly will benefit from in the worship they have difficulty to do are mentioned. In the fourth chapter, the importance of the elderly and their priorities in social life, attitudes and behaviors to be taken towards them, as well as the rights of non-Muslim elderly people are discussed. In Islam, old age is a period that is respected. The elderly will be protected and taken care of by the society, they have some priorities in social life and privileges in religious practices that they have difficulty with. The elderly who are obedient to Allah and the societies that protect and take care of their elders are allowed material and spiritual treats.