Uterin fibroidi olan kadınlarda sağlık anksiyetesi ve yaşam kalitesi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of health anxiety and quality of life levels in women with uterine fibroids
  1. Tez No: 862620
  2. Yazar: KÜBRA UYANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDA ARZU ABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: uterin fibroid, sağlık anksiyetesi, yaşam kalitesi, uterine fibroid, health anxiety, quality of life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırma uterin fibroidi olan kadınlarda sağlık anksiyetesi ve yaşam kalitesi düzeylerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler 12 Aralık 2022- 12 Mart 2023 tarihleri arası İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran 276 kadından toplanmıştır. Araştırmanın verileri Tanımlayıcı Bilgi Formu, Sağlık Anksiyetesi Ölçeği (kısa versiyon) ve Uterin Fibroid Semptom ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (UFSYK) kullanılarak toplanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 40.96±3.61 olup; %92.8'i evli, % 47.1'i ilkokul mezunu, %70.7'si ev hanımı ve %33.3'ü sigara kullananan kadınlardan oluşmaktadır. Kadınların %53 UF'nin ilk semptomu olarak kanama yaşadıklarını, %29.3'ü semptomlarının 7-12 aydır devam ettiğini, %40.9'u üç ay önce UF tanısı aldığını, %41.7'si menstürasyon sıklığının 25-28 günde bir ve %61.6'sı mentürasyonun 4.6-8 gün arası sürdüğünü, %67'si iki veya üç gebelik geçirmiş olduğunu ve %24.6'sı idrar kaçırma şikayeti yaşadığını belirtmiştir. Kadınların Sağlık Anksiyetesi Ölçeği toplam puan ortalaması 20.61±6.89 ve UFSYKÖ toplam puan ortalaması 92.97±15.77 bulunmuştur. UF olan kadınların sağlık anksiyetesi ve yaşam kalitesinin etkileyen faktörlerin eğitim durumu, çalışma durumu, ailede UF varlığı, ilk başvuru semptomu, semptomların süresi, menstürasyon sıklığı ve süresi olduğu bulunmuştur. Kadınların sağlık anksiyetesi düzeylerinin düşük, yaşam kalitesi düzeylerinin ortalamanın altında olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to investigate the levels of health anxiety and quality of life in women with uterine fibroids. Data were collected from 276 women who attended the Obstetrics and Gynecology Clinic at Istanbul Training and Research Hospital between 12 December 2022, and 12 March 2023. The study utilized the Descriptive Information Form, the Health Anxiety Scale (short version), and the Uterine Fibroid Symptom and Quality of Life Scale (UFSQoL). The participants' average age was 40.96±3.61; 92.8% were married, 47.1% had primary education, 70.7% were housewives and 33.3% were smokers. Among these women, 53% reported bleeding as the first symptom of uterine fibroids, 29.3% had symptoms for 7-12 months, 40.9% had been diagnosed with uterine fibroids three months prior, 41.7% experienced a menstrual frequency of every 25-28 days, 61.6% had menstruation lasting 4.6-8 days, 67% had undergone two or three pregnancies, and 24.6% had urinary incontinence. The average total score on the Health Anxiety Scale was 20.61±6.89, and the average total score on the UFSQoL was 92.97±15.77. It was found that the factors affecting health anxiety and quality of life in women with uterine fibroids included their educational status, employment status, family history of uterine fibroids, initial symptom at presentation, duration of symptoms, and the frequency and duration of menstruation. The study concluded that these women had low levels of health anxiety and their quality of life was below average.