İşsizlik sigortasının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinin ölçülmesine yönelik bir araştırma
A research on the effect of unemployment insurance on intention to left master's thesis
- Tez No: 862698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL GÜRÜN KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik Durumu, 4447 Sayılı Kanun ve İşsizlik Sigortası, İşsizlik Sigortası Uygulamaları, İstifa Eğilimi, Unemployment Status, Law No. 4447 and Unemployment Insurance, Unemployment Insurance Practices, Resignation Tendency
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışma ortamı ve şirketlerin geleceği açısından, çalışanların iş yerlerine karşı tutumları ve davranışları büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda, işten ayrılma eğilimlerinin tespiti, şirketlerin sürdürülebilirlik stratejileri ve çalışan deneyimlerinden maksimum düzeyde yararlanma açısından kritik bir rol oynamaktadır. Ayrıca, iş dünyasında kilit bir unsur olarak kabul edilen işsizlik sigortasının, belirlenen hedeflere ulaşıp ulaşmadığının analizi ve bu doğrultuda gerekli düzenlemelerin yapılması da önemli bir konudur. Bu çalışmanın odak noktası, işsizlik sigortasının çalışanların işten çıkma eğilimleri üzerine etkilerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle çalışanların işsizlik sigortasına ilişkin görüşleri ve işi bırakma eğilimleri ele alınmış, sonrasında bu görüşlerin sosyo-demografik özelliklere göre değişip değişmediği ve aralarında bir ilişki olup olmadığı istatistiksel metotlarla analiz edilmiştir. Çalışmada, frekans, yüzdelik, standart sapma ve korelasyon analizi gibi istatistiksel araçlar kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, katılımcıların genellikle işten ayrılma eğiliminin düşük olduğunu, işsizlik sigortası hakkındaki algılarının 'kararsızım' yanıtına yakın ve ortalama değerlerin üstünde olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, işsizlik sigortası algıları ile işten çıkma niyetleri arasında önemli bir korelasyon ilişkisi bulunmuştur. Sonuç olarak, işsizlik sigortasının iyileştirilmesinin ve işsizlik sigortası fonlarının etkin kullanımının, işsizlik sorununu azaltma potansiyeline sahip olduğu vurgulanmıştır. Bu çalışma, işsizlik sigortasının çalışanların işten ayrılma niyetlerine olan etkisini ele almakta ve bu konuda yapılan analizlerin sonuçlarını sunmaktadır. Bu sonuçlar, işsizlik sigortasının geliştirilmesi ve fonların etkin kullanımının, işsizlikle mücadelede önemli bir rol oynayabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In terms of the working environment and the future of companies, employees' attitudes and behaviors towards their workplaces are of great importance. In this context, detecting turnover trends plays a critical role in ensuring maximum benefit from companies' sustainability strategies and employee experiences. In addition, it is also an important issue to analyze whether unemployment insurance, which is considered a key element in the business world, reaches the determined targets and to make the necessary arrangements accordingly. The focus of this study is to examine the effects of unemployment insurance on employees' turnover tendencies. For this purpose, firstly, employees' views on unemployment insurance and their tendency to quit their jobs were discussed, and then whether these views changed according to socio-demographic characteristics and whether there was a relationship between them were analyzed with statistical methods. Statistical tools such as frequency, percentage, standard deviation and correlation analysis were used in the study. The results obtained reveal that the participants generally have a low tendency to quit their job, and their perceptions about unemployment insurance are close to the 'undecided' response and above the average values. In addition, a significant correlation relationship was found between unemployment insurance perceptions and intentions to quit. As a result, it is emphasized that improving unemployment insurance and effective use of unemployment insurance funds have the potential to reduce the unemployment problem. This study examines the effect of unemployment insurance on employees' intention to quit and presents the results of the analyzes on this subject. These results indicate that the development of unemployment insurance and the effective use of funds can play an important role in the fight against unemployment.