Acinetobacter baumannii izolatlarında plazmit aracılı pAMC vebeta-laktamaz direnç genlerinin belirlenmesi
Detection of plasmid mediated pAMC and beta- lactamase resistance genes in Acinetobacter baumannii isolates
- Tez No: 862706
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KENAN DAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, beta laktamaz, pAMC, konjugativ plazmid, Acinetobacter baumannii, β-Lactamases, pAmpC, conjugative plasmid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Acinetobacter (A.) baumannii'nin neden olduğu nozokomiyal enfeksiyonlar, tüm dünyada halk sağlığı için ciddi bir tehdit olarak kabul edilmektedir. A. baumannii birçok beta- laktam antibiyotiğe karşı direncinin gelişmesi ve artması nedeniyle günümüzde tedavisi güç olan ciddi enfeksiyonlara neden olmaktadırlar. Bu çalışmada, Kırşehir Eğitim- Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarında çeşitli klinik örneklerden izole edilen ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı kültür koleksiyonunda stoklanan Beta-laktam dirençli 29 A. baumannii izolatlarında plazmid aracılı pAMC (blaMOX, blaCIT, blaDHA, blaACC, blaEBC, blaFOX) ve Beta-lactam direnç genlerinin (blaTEM, blaSHV, blaCTX-M1, blaCTX-M2, blaGES, blaVEB, blaOXA-1) varlığını araştırmak amaçlanmıştır. Plazmid aracılı pAMC ve Beta-laktam genlerini belirlemek için konvansiyonel PCR kullanılmıştır. İzolatların tamamının imipenem, piperasilin/tazobaktam ve seftazidime dirençli iken tigesikline duyarlı olduğu belirlenmiştir. A. baumannii izolatlarında Beta-laktamaz direnç genlerinden blaTEM, blaSHV, blaCTX-m1, blaCTX-m2, blaOXA-1 ve blaGES genleri sırasıyla 9 (%31), 16 (%55.1), 2 (%6.8), 10 (%34.4), 2 (%6.8) ve 20 (68.9) olarak tespit edilmiştir. İzolatlarda plazmid aracılı pAMC direnç genlerinden ise sadece 1 izolatta blaDHA geni belirlenmiştir. Disk difüzyon yöntemiyle antibiyotik duyarlılıkları belirlenen bu izolatların birinin 8 farklı antibiyotiğe (Ampisilin, seftriakson, amoksisilin-klavulanik asit, sefotaksin, piperasilin/tazobaktam, seftazidim, aztreonam ve trimethopsim) dirençli olduğu tespit edilirken, diğer ikisinin sadece iki antibiyotiğe (ampisilin ve amoksisilin- klavulonik asit) dirençli olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; yapılan bu çalışmada A. baumannii izolatlarında konjugatif plazmid varlığının potansiyel olarak antibiyotik direncin yayılmasında potansiyel ciddi riskler meydana getirdiği tespit edilmiş ve konu ile alakalı daha kapsamlı analizlerin yapılacağı araştırmaların gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nosocomial infections caused by Acinetobacter (A.) baumannii are recognized as a serious threat to public health worldwide. A. baumannii causes serious infections that are difficult to treat today due to the development and increase of resistance to many beta- lactam antibiotics. In this study, beta-lactam resistant 29 A. baumannii isolates isolated from different clinical samples stored in Kırşehir Ahi Evran University Medical Microbiology Laboratory culture collection were aimed to detect plasmid mediated pAMC (blaMOX , blaCIT , blaDHA, blaACC, blaFOB) and beta-lactam resistance genes (blaTEM, blaSHV, blaCTX-M1, blaCTX-M2, blaGES, blaVEB, blaOXA-1). Conventional PCR was used to identify beta-lactam resistance genes and plasmid mediated pAMC genes. All of the isolates were resistant to imipenem, piperacillin/tazobactam and ceftazidime, while tigecycline was susceptible. Among the beta-lactamase resistance genes in A. baumannii isolates, blaTEM, blaSHV, blaCTX-m1, blaCTX-m2, blaOXA-1 and blaGES genes were determined as 9 (%31), 16 (%55.1), 2 (%6.8), 10 (%34.4), 2 (%6.8) and 20 (68.9), respectively. Among the plasmid-mediated pAMC resistance genes in isolates, blaDHA gene was determined in only one isolate. Conjugative plasmid was detected in 3 isolates examined in the study. One of these isolates, whose antibiotic susceptibility was determined by disc diffusion method, was found to be resistant to 8 different antibiotics (Ampicillin, ceftriaxone, amoxicillin- clavulanic acid, cefotaxine, piperacillin/tazobactam, ceftazidime, aztreonam and trimethopsim), while the other two were only resistant to two antibiotics (ampicillin and amoxicillin-clavulonic acid) was found to be resistant. In conclusion; In this study, it is thought that the presence of conjugative plasmid in A. baumannii isolates potentially poses serious risks in the spread of antibiotic resistance, so more comprehensive analyzes should be conducted on the subject. February, 2024, 66 pages.