Acil servise inme kliniği ile başvuran hastaların çekilen beyin bilgisayarlı tomografi ve beyin manyetik rezonans görüntülerinin acil tıp asistanları tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of brain computed tomography and brain magnetic resonance images of patients admitted to the emergency department with stroke clinic by emergency medi̇cal assistants
- Tez No: 862735
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN PASLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, İskemik İnme, Beyin BT, Beyin MRG, Emergency Medicine, Ischemic Stroke, Brain CT, Brain MRI
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Acil servise başvuran inme hastalarında hızlı ve doğru tanı koyabilme, uygun tedaviyi zamanında başlatabilme açısından hayati öneme sahiptir. Bu çalışma, acil servise iskemik inme ön tanısıyla başvuran hastalara çekilen beyin bilgisayarlı tomografisi (BT) ve beyin difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme (DAMRG)'nin acil tıp asistanları tarafından değerlendirilme becerilerini, radyoloji uzmanıyla karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda gerçekleştirildi. 01.01.2022 ile 01.06.2022 tarihleri arasında acil servise inme kliniği ile başvuran ve endikasyon dahilinde beyin BT ve beyin DAMRG çekilen hastaların görüntüleri toplandı. Daha sonra hastanın klinik bilgisinden haberdar olmayan 30 Acil Tıp asistanı ve bir radyoloji uzmanı tarafından değerlendirildi. Acil tıp asistanlarına radyoloji uzmanı tarafından 2'şer saatlik beyin BT ve DAMRG değerlendirme eğitimi verildi. Araştırmaya dahil edilen 218 hastanın radyolojik görüntüleri randomize edilerek her bir asistan için farklı olmak üzere değerlendireceği 15 normal ve 15 patolojik BT ile 15 normal ve 15 patolojik DAMRG içeren gruplar oluşturuldu. Değerlendirme için beyin BT'de erken iskemi bulgusu varlığı, beyin DAMRG'de diffüzyon kısıtlılığı varlığı, lokalizasyonu, hangi arter sulama alanına ait olduğu ve son olarak da diffüzyon-flair uyumsuzluğu olup olmadığına bakıldı. Acil tıp asistanı ve radyoloji uzmanı arasındaki uyum Kappa analizi ile değerlendirildi. Ayrıca, duyarlılık, özgüllük, negatif prediktif değer (NPV) ve pozitif prediktif değer (PPV) hesaplandı. Bulgular: Çalışmada beyin BT'de erken iskemi bulgularını değerlendirmede acil tıp asistanlarının duyarlılığı %59 ve özgüllüğü %84 olarak saptandı. Radyoloji ile arasındaki uyum ise orta düzeydeydi (Cohen kappa: 0.427). Beyin DAMRG' nin değerlendirilmesinde diffüzyon kısıtlılığını tanımada duyarlılık %89 ve özgüllüğü %91 idi. Radyoloji ile arasında iyi derecede uyum (Cohen kappa:0.802) vardı. Sonuç: Çalışmamız, acil tıp asistanlarının DAMRG'de infarktı saptamada radyoloji uzmanı ile uyumunun yüksek olduğunu ancak lokalizasyon, arter sulama alanı, diffüzyon-flair uyumsuzluğu varlığını ve beyin BT'de erken iskemi bulgularını saptamada performanslarının düşük olduğunu gösterdi. Kıdemli asistanların performansları kıdemsiz asistanlara göre daha yüksek bulundu. Sonuçların iyileştirilmesi için daha fazla teorik ve pratik eğitime ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and aim Rapid and accurate diagnosis in emergency department patients presenting with stroke is crucial for starting appropriate treatment in a timely manner. This study aims to compare the evaluation skills of emergency medicine residents in interpreting brain computed tomography (CT) and brain diffusion-weighted magnetic resonance imaging (DW-MRI) of patients presenting to the emergency department with a preliminary diagnosis of ischemic stroke, against those of a radiology specialist. Material and Methods: The study was conducted in the Department of Emergency Medicine at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine. Images of patients who presented to the emergency department with stroke symptoms between January 1, 2022, and June 1, 2022, and had brain CT and DW-MRI as indicated, were collected. Then, the images were evaluated by 30 emergency medicine residents an one radiology specialist, unaware of the patients' clinical information. Emergency medicine residents were given 2 hours of training on evaluating brain CT and DW-MRI by the radiology specialist. Groups containing 15 normal and 15 pathological CT and 15 normal and 15 pathological DW-MRI images were created for each resident to evaluate, with the radiological images of the included patients being randomized. The evaluation focused on the presence of early ischemic signs in brain CT, diffusion restriction in DW-MRI, its localization, which artery supply area it belonged to, and the presence of diffusion-flair mismatch. The agreement between the emergency medicine resident and the radiology specialist was assessed using Kappa analysis. Sensitivity, specificity, negative predictive value (NPV), and positive predictive value (PPV) were also calculated. Results: In the study, the sensitivity of emergency medicine residents in identifying early ischemic signs on brain CT was found to be 59% and specificity 84%, with moderate agreement with radiology (Cohen kappa: 0.427). In evaluating DW-MRI for diffusion restriction, sensitivity was 89% and specificity 91%, with good agreement with radiology (Cohen kappa: 0.802). Conclusion: Our study shows that emergency medicine residents have high agreement with radiology specialists in detecting infarcts in DW-MRI but perform less well in identifying localization, artery supply area, diffusion-flair mismatch, and early ischemic signs in brain CT. Performance was higher among senior residents compared to juniors. Improvement of results requires more theoretical and practical training.