İnternet yoluyla karar alma sürecinin gebelikte semptom yaşama durumlarına etkisinin incelenmesi
Examining the effect of the decision-making process through the internet on experiencing symptoms during pregnancy
  1. Tez No: 862823
  2. Yazar: MERVE ERGÜN AKPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYGÜL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Hemşirelik, Midwifery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, semptom, internet, karar alma, ebelik, Pregnancy, symptom, internet, decision-making, midwifery
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yapılan bu araştırmada internet yoluyla karar alma sürecinin gebelikte semptom yaşama durumları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma, Ekim-Aralık 2023 tarihleri arasında Türkiye'de bulunan, 18 yaş ve üzerinde olan, araştırmaya katılmayı kabul eden, 12 hafta ve üzeri, 253 gebe kadınla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Etik kurul onayı alındıktan sonra araştırmacı tarafından Google Form ortamında online olarak hazırlanan anket formu sosyal ağlar aracılığıyla gebelere ulaştırılarak veriler toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin tamamı SPSS 22.0 paket programında istatistiksel analiz yapılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada veri toplama amacıyla Tanıtıcı Bilgi Formu, Gebelikte İnternet Yoluyla Karar Alma Ölçeği ve Gebelik Semptom Envanteri kullanılmıştır. Araştırma kapsamına giren kadınların GİYKAÖ puan ortalaması 30,65±8,23, GSE genel toplam puan ortalaması 63,60±34,816'dır. GİYKAÖ ve GSE arasındaki istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenememiştir. Gebelerin gebelikte semptom yaşama sıklığının ve semptomların günlük aktivitelerini sınırlama durumunun düşük düzeyde olduğu, yaş ile bu değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Gebelerin eğitim düzeyi ile gebelik semptomları arasında da bir ilişki belirlenemezken, internet yoluyla karar alma düzeylerinin etkilendiği, eğitim seviyesi ilköğretim düzeyinde olan gebelerin daha az internet yoluyla karar aldığı, internette gördüğü bilgilere güvenmeyenlerin internet yoluyla daha az karar aldığı, internette bir saat ve altında vakit geçirenlerin daha az internet yoluyla karar aldığı bulunmuştur. Son olarak yapılan regresyon analizlerinde; Gebelikte internet yoluyla karar alma üzerinde eğitim düzeyinin, günlük çalışma süresinin ve ailenin gelir durumunun etkisinin olmadığı ayrıca gebelikte semptom yaşama durumuna; internet yoluyla karar alma, yaş, eğitim düzeyi, günlük çalışma süresinin etkisinin olmadığı bulunmuştur. Sonuç olarak; Gebelerin gebelik semptomları hakkında interneti araç olarak kullandıkları, karar almalarında internetin etkili olduğu ancak gebelik semptomu yaşama sıklığı ve semptomların hayatını kısıtlaması açısından internetin bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the decision-making process through the internet on experiencing symptoms during pregnancy was examined. The descriptive study was conducted between October-December 2023 with 253 pregnant women aged 18 years and over, aged 12 weeks and over, who agreed to participate in the study. After obtaining the approval of the ethics committee, the questionnaire form prepared online by the researcher in Google Form environment was delivered to pregnant women through social networks and data were collected. All of the data obtained from the study were evaluated by statistical analysis in SPSS 22.0 package program. Introductory Information Form, Internet Decision Making Scale in Pregnancy and Pregnancy Symptom Inventory were used for data collection. The mean score of the women who were included in the study was 30.65±8.23 on internet decision making scale in pregnancy and Pregnancy Symptom Inventory and 63.60±34.816 on the pregnancy symptom inventory total score. There was no statistically significant relationship between the internet decision making scale in pregnancy and pregnancy symptom inventory. It was determined that the frequency of experiencing symptoms during pregnancy and the limitation of daily activities by symptoms were at low levels, and there was no statistically significant relationship between age and these variables. While there was no relationship between the education level of pregnant women and pregnancy symptoms, it was found that the level of decision-making via the internet was affected, pregnant women with primary education made fewer decisions via the internet, those who did not trust the information they saw on the internet made fewer decisions via the internet, and those who spent one hour or less on the internet made fewer decisions via the internet. Finally, in the regression analyses, it was found that the level of education, daily working time and income status of the family did not have any effect on the decision-making via internet during pregnancy, and that there was no effect of decision-making via internet, age, level of education, daily working time on experiencing symptoms during pregnancy. As a result; it was determined that pregnant women used the internet as a tool about pregnancy symptoms, the internet was effective in their decision-making, but the internet had no effect on the frequency of pregnancy symptoms and the restriction of symptoms on their lives.