CDK4/6 inhibitörü ile tedavi edilen metastatik meme kanseri hastalarında nötrofil/lenfosit ve trombosit/lenfosit oranlarının prognozla ilişkisi
Association of neutrophil/lymphocyte and platelet/lymphocyte ratios with prognosis in metastatic breast cancer patients treated with CDK4/6 inhibitor
  1. Tez No: 862972
  2. Yazar: ÖZNUR GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM ÇABUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, CDK4/6 inhibitörleri, Nötrofil/lenfosit oranı (NLR), Platelet/lenfosit oranı (PLR), Prognoz, Breast cancer, CDK4/6 inhibitors, Neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), Platelet/lymphocyte ratio (PLR), Prognosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Meme kanseri kadınlarda en çok görülen malignitedir. Tüm meme kanserlerinin %60-75'ini hormon reseptörü (HR) pozitif meme kanserleri oluşturmaktadır. Tanı anında hastaların yaklaşık %10'u metastatiktir. HR pozitif, İnsan Epidermal Büyüme Faktörü 2 (HER2) negatif, metastaik meme kanseri hastalarında endokrin tedavi ile birlikte CDK4/6 inhibitörleri kullanılmaktadır. Bu hasta grubunda prognozu öngören, klinik takipte kullanılabilen bir belirteç bulunmamaktadır. Nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve trombosit/lenfosit oranı (PLR) çeşitli malignitelerde prognozu tayin etmede yararlı inflamasyon belirteçleri olarak bildirilmiştir. Bu çalışmada ilk basamakta CDK4/6 inhibitörü tedavisi alan, HR+, HER2-, metastaik meme kanseri hastalarında NLR ve PLR'nin prognoz ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji polikliniğine 1 Mayıs 2020- 31 Mart 2023 tarihleri arasında başvuran, birinci basamak tedavisinde CDK4/6 inhibitörleri kullanılan, hormon reseptörü +, HER2-, metastatik meme kanseri tanısıyla takip edilen hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların CDK4/6 tedavisi öncesi bakılan hemogram tahlillerinden NLR ve PLR değerleri hesaplandı. Bulgular: Genel sağkalım analizinde ortalama hasta takip süresi 37,5 ± 1,3 (34,9-40,1 %95 CI) aydı. Progresyonsuz sağkalım analizinde ortalama hasta takip süresi 30,9 ± 1,7 (27,5-34,2 %95 CI) aydı. Takip süresince 96 hastanın 14'ünde exitus meydana geldi, 29'unda ise progresyon gözlendi. Hastaların çoğunda progresyon veya ölüm olayı gerçekleşmediği için progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım için medyan değerlere ulaşılamadı. Yapılan ROC analizine göre NLR ve PLR için anlamlı bir cut-off değeri sağlanamadığı belirlendi. Bu nedenle hastalar için median PLR ve NLR değerleri hesaplandı. NLR için 2,1, PLR için ise 151,8 median değer olarak belirlendi. Hastalar bu değerlerin altı ve üstü olarak 2 gruba ayrılarak değerlendirildi. NLR'ye göre genel ve progresyonsuz sağkalım analizinde gruplar arasında anlamlı fark görülmedi (sırayla p=0,121; p=0,221). PLR için de benzer şekilde genel ve progresyonsuz sağkalım analizinde gruplar arasında anlamlı fark görülmedi (sırasıyla p=0,157; p=0,514). Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz veriler sonucunda ilk basamakta CDK4/6 inhibitörü tedavisi alan, HR+, HER2, metastatik meme kanseri hastalarında NLR ve PLR ile prognoz arasında ilişki saptanmamıştır. Bizim çalışmamızın retrospektif, tek merkezli, heterojen hasta grubu ve hasta sayısı az olması gibi kısıtlılıkları mevcuttur. Daha geniş ve homojen hasta gruplarıyla, çok merkezli, prospektif olarak yapılacak çalışmalarla NLR ve PLR'nin önemli prognostik belirteçler olarak kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancer is the most common malignancy in women. Hormone receptor (HR) positive breast cancer accounts for 60-75% of all breast cancers. Approximately 10% of patients have metastatic disease at the time of diagnosis. CDK4/6 inhibitors are used in combination with endocrine therapy in HR-positive, human epidermal growth factor 2 (HER2)-negative, metastatic breast cancer patients. There is no marker that predicts prognosis in this patient population that can be used for clinical follow-up. Neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) and platelet/lymphocyte ratio (PLR) have been reported as inflammatory markers useful in determining prognosis in various malignancies. In this study, we aimed to investigate the association of NLR and PLR with prognosis in HR+, HER2-, metastatic breast cancer patients receiving first-line CDK4/6 inhibitor therapy. Method: Patients with hormone receptor+, HER2-, metastatic breast cancer who were admitted to the medical oncology outpatient clinic of Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital between May 1, 2020 and March 31, 2023 and who received CDK4/6 inhibitors as first-line treatment were retrospectively analyzed. NLR and PLR values were calculated from the patients' hemogram tests before CDK4/6 treatment in patients. Results: In the overall survival analysis, the median patient follow-up was 37.5 ± 1.3 (34.9-40.1% 95% CI) months. In the progression-free survival analysis, the median patient follow-up was 30.9 ± 1.7 (27.5-34.2% 95% CI) months. During the follow-up period, 14 of 96 patients experienced exitus, while progression was observed in 29 patients. As most patients did not experience progression or death, median progression-free survival and overall survival could not be achieved. After ROC analysis, it was determined that a significant cut-off for NLR and PLR could not be achieved. Therefore, median PLR and NLR were calculated for the patients. The median values were 2.1 for NLR and 151.8 for PLR. Patients were divided into 2 groups as below and above these values. There was no significant difference between the groups in overall survival and progression-free survival according to NLR (p=0.121 and p=0.221, respectively). Similarly, there was no significant difference between groups for overall survival and progression-free survival according to PLR (p=0.157 and p=0.514, respectively). Conclusion: As a result of the data obtained from our study, we found no association between NLR and PLR and prognosis in HR+, HER2, metastatic breast cancer patients receiving first-line CDK4/6 inhibitor therapy. Our study has limitations such as retrospective, single-center, heterogeneous patient group and small number of patients. We believe that NLR and PLR can be used as important prognostic markers in prospective, multicenter studies with larger and homogeneous patient groups.