Evre 4 meme kanseri tanısıyla cdk 4-6 inhibitörü kullanan hastalarda 18F-FDG-pet-bt'deki suv-max değerinin değişiminin sağkalım üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of changes in suvmax values on survival in patients with stage 4 breast cancer using a CDK 4/6 inhibitor based on 18F-FDG-PET-CT
  1. Tez No: 903790
  2. Yazar: YUSUF ŞENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: CDK 4-6 inhibitörleri, SUVmax, ribosiklib, palbosiklib, metastatik meme kanseri, CDK 4-6 inhibitors, SUVmax, palbosiklib, ribosiklib, metastatic breast cancer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş ve Amaç: Metastatik meme kanseri günümüzde kür şansı olmayan kötü prognozlu bir hastalıktır. CDK 4-6 inhibitörlerinin hormonoterapi ile kombine edilmesi son yıllarda metastatik meme kanserinin standart tedavisinde yerini almıştır. CDK 4-6 inhibitörlerinin yanıtını değerlendirmek için BT, MR, kemik sintigrafisi ve son yıllarda giderek artan sıklıkta PET-BT kullanılmaktadır. Çalışmamızda CDK 4-6 inhibitörleri uygulanan uzak metastazları bulunan meme kanseri teşhisli hastalarda PET-BT SUVmax değeri ile tedavi yanıtını ölçüp bu yanıtın genel sağkalım ve hastalıksız sağkalım arasındaki ilişkiyi göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 01.01.2021 tarihi itibari ile SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tıbbi onkoloji polikliniğinde takip edilen 134 hasta ile tek merkezli ve retrospektif olarak yapıldı. Hastaların, 18F-FDG-PET-BT ile belirlenen en yüksek, ortalama ve toplam SUVmax değerleri hesaplanıp kayıt edildi ve bu değerlerin hastaların genel sağkalım ve hastalıksız sağkalım süreleri ile arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Hastaların tedavi öncesi medyan toplam SUVmax değeri 27,2, medyan en yüksek SUVmax değeri 11, medyan ortalama SUVmax değeri 6,58 olarak ölçüldü. Tedavi öncesi SUVmax değerleri yüksek olan hastalarda OS ve PFS süreleri numerik olarak kısa saptansa da istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Tedaviyle beraber PET-BT görüntülemelerinde SUVmax değerleri gerileyen hastalarda ise OS ve PFS'de istatistiksel açıdan anlamlı artış saptandı. Sonuç: Çalışmamızda CDK 4-6 inhibitörü tedavisi ile PET-BT SUVmax değerindeki düşüşün OS ve PFS ile istatistiksel açıdan anlamlı olduğu görülmüştür. CDK 4-6 inhibitörleri MMK tanılı hastalarda genel sağkalımı ve hastalıksız sağkalımı arttırdığı gösterilmiş olup tedavi takibinde PET-BT SUVmax değeri kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Metastatic breast cancer is currently an incurable disease with a poor prognosis. The combination of CDK 4-6 inhibitors with hormone therapy has become a standard treatment for metastatic breast cancer in recent years. CT, MRI, bone scintigraphy, and increasingly PET-CT in recent years are used to evaluate the response to CDK 4-6 inhibitors. In our study, we aim to measure the treatment response using PET-CT SUVmax values in patients with metastatic breast cancer treated with CDK 4-6 inhibitors and to demonstrate the relationship between this response and overall survival and progression-free survival. Material and Methods: A single-centre retrospective study was performed with 134 patients who were followed up in the medical oncology outpatient clinic of SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital since 01.01.2021. The highest, average, and total SUVmax values determined by 18F-FDG-PET-CT were calculated and recorded for the patients, and the relationship between these values and the patients' overall survival and progression-free survival times was examined. Results: The median total SUVmax value of the patients before treatment was measured as 27.2, the median highest SUVmax value as 11, and the median average SUVmax value as 6.58. Although patients with high pre-treatment SUVmax values had numerically shorter OS and PFS durations, no statistically significant difference was found. However, in patients whose SUVmax values decreased with treatment in PET-CT imaging, a statistically significant increase in OS and PFS was observed. Conclusion: In our study, it was observed that the decrease in PET-CT SUVmax values with CDK 4-6 inhibitor treatment was statistically significant for OS and PFS. CDK 4-6 inhibitors have been shown to improve overall survival and progression-free survival in MMK patients, and PET-CT SUVmax values can be used for treatment monitoring.