Çukurovalı Âşık Karamehmet'in hayatı, sanatı ve şiirleri
The life, art and poems of Âşik Karamehmet from Çukurova
- Tez No: 862990
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çukurova, Âşık Karamehmet, âşık edebiyatı, mizah, Çukurova, Minstrel Karamehmet, minstrel literature, humor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 488
Özet
Âşıklık geleneği, yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, belirli kuralları olan, şiirin kalıcı ve etkileyici özelliğinden yararlanarak nesilden nesile aktarılan değerler toplamıdır. Âşıklar, bulunduğu toplumun sözcüsüdür. Âşık edebiyatı, başlangıcından bugüne sözlü gelenekte yaşatılan bütün ürünlerden beslenmektedir. Âşık şiirinin özünde, içinde bulunduğu kültüre ait örnek değerler ve toplumsal anlayış yatar. Çukurova; Türk kültürünün, halk edebiyatının bir parçası olan, âşıklık geleneğini yaşatan âşıkların, ozanların geçmiş yüzyıllardan beri yetiştiği bir bölgedir. Çukurova'da özellikle de Adana'nın Ceyhan ilçesinde yaşamış, rüya görüp bade içmesine rağmen saz çalma özelliği taşımayan ancak gelenek içinden gelen ve âşık ünvanıyla tanınan Çukurovalı Âşık Karamehmet, bu bölgenin yetiştirdiği sanatçılardan biridir. Özellikle yalanlama türündeki şiirleriyle âşıklık geleneğinde ilgi gören Âşık Karamehmet, 66 yıla yakın şiir yazma ve söyleme geleneğini sürdürmüştür. Âşığın toplumsal içerikli dikkat çeken şiirleri, kayıt altına alınmış, bir kısmı Ceyhan Kaymakamlığı ve Ceyhan Belediyesi tarafından yayımlanmıştır. Karamehmet'in tespit edilen 265 şiiri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The tradition of minstrelsy is the sum of values that have been shaped by the experiences of centuries, have certain rules, and are transferred from generation to generation by making use of the permanent and impressive feature of poetry. The minstrel is the spokesperson of the society he lives in. Minstrel literature is nourished by all the products that have been kept alive in the oral tradition since its beginning. At the core of the minstrel's poetry, the exemplary values and social understanding of the culture it is in lies. Çukurova is a region where minstrels and bards who are a part of Turkish culture and folk literature and who are keeping the tradition of minstrelsy alive have been raised for centuries. Minstrel Karamehmet, who lived in Çukurova, especially in Ceyhan district of Adana, and who did not have the ability to play the saz despite dreaming and drinking bade, but came from within the tradition and was known as the minstrel, is one of the artists raised in this region. Minstrel Karamehmet, who attracted attention in the minstrel tradition with his poems in the type of refutation, continued the tradition of writing and singing poetry for nearly 66 years. Minstrel 's remarkable and social content poems have been read by some artists and some of these poems have been published by Ceyhan District Governorship and Ceyhan Municipality. There are 265 poems of Karamehmet identified.