Antihipertansif ilaç kullanımının dental implant osseointegrasyonunun başarısına etkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of antihypertensive drug use on the success of implant osseointegration
  1. Tez No: 863016
  2. Yazar: ÖZGE OYA OĞLAKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ALTAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: osseointegrasyon, hipertansiyon, antihipertansif ilaç, antihypertensive drug, hypertension, osseointegration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Hipertansiyon kemik rejenerasyonunu ve alveolar kemik kalitesini etkiler ve azalmış kemik mineral yoğunluğu ile ilişkilidir. Antihipertansif ilaçların kemik metabolizması, iyileşmesi ve mineral yoğunluğu üzerindeki etkileri bilinmektedir. Ancak, dental implant osseointegrasyonuna etkileri tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışmanın amacı; antihipertansif ilaç kullanan hastalarda osseointegrasyon başarı düzeyini retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif çalışmaya, Ocak 2013-2023 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'na dental implant tedavisi amacıyla başvuran, yalnızca antihipertansif ilaç kullanan ve sistemik olarak sağlıklı (ilaç kullanmayan) hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 666 (351 kadın, 315 erkek) hastanın yaşları 18-82 arasında değişmektedir (ortalama 48.8) ve bu hastalara toplam 2146 implant uygulanmıştır. Belirlenen hasta gruplarında; protez yüklemesinden önce implant kaybı sonuç değişkeni olarak belirlenmiş, tüm veriler kaydedilmiş ve istatistiksel olarak analiz edilerek risk hesaplaması yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 71 antihipertansif ilaç kullanıcısından sadece bir hastada bir implant başarısız olmuştur ve başarısızlık oranı % 1.4 (1/71)'tür. Toplam 595 ilaç kullanmayan hastadan 11 hastada, birer adet olmak üzere, toplam 11 implant başarısız olmuştur ve hasta düzeyinde başarısızlık oranı % 1.85 (11/595)'tir. İki grup arasındaki fark, hem hasta hem de implant düzeyinde istatiksel anlamlılığa ulaşmasa da, antihipertansif ilaç kullanmayan hastaların ilaç kullanan hastalara kıyasla implant kaybının 1.318 (0.168-10.366) kat fazla olduğu görülmüştür. Sonuç: Antihipertansif ilaçların; hipertansiyonun ve yaşın kemik ve osseointegrasyon üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırarak, osseointegrasyon kaybı riskini azaltabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Hypertension affects bone regeneration and alveolar bone quality and is associated with decreased bone mineral density. Antihypertensive drugs; Its effects on bone metabolism, healing and mineral density are known. However, their effects on dental implant osseointegration are not fully understood. The purpose of this study; to retrospectively evaluate the success level of osseointegration in patients using antihypertensive drugs. Method: This retrospective study included patients who applied to Akdeniz University Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery for dental implant treatment between January 2013 and 2023, who used only antihypertensive medications and were systemically healthy (not using medications). The ages of 666 (351 female, 315 male) patients included in the study ranged between 18-82 years (average 48.8) and a total of 2146 implants were applied to these patients. In specified patient groups; before prosthesis loading, implant loss was determined as the outcome variable, all data were recorded and statistically analyzed to calculate the risk. Results: Among 71 antihypertensive drug users included in our study, only 1 patient had 1 failed implant, thus the failure rate was 1.4% (1/71). A total of 11 implants failed, one in each of 11 patients out of a total of 595 drug-free patients and the failure rate at the patient level was 1.85% (11/595). Although the difference between the two groups did not reach statistical significance at both the patient and implant level, it was observed that patients who did not use medication had 1.318 (0.168-10.366) times more implant loss than patients who used medication. Conclusion: Antihypertensive drugs eliminate negative effects of hypertension and age on bone and osseointegration and reduce the risk of loss of osseointegration.