Myastenia gravis tanısıylatakip edilen hastalarda yaşam kalitesinin ve yaşam kalitesine etkieden faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life and factors affecting quality of lifein patients followed with the diagnosis of myasthenia gravis
- Tez No: 863088
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ OSMAN ERDİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Göz kırpma (blink) refleksi, MGQoL-15, Myastenia Gravis, Blink reflex, Beck Anxiety Scale, Beck Depression Scale, MGQoL-15, Myasthenia Grav
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Myastenia Gravis sebep olduğu bulgu ve şikayetlerle hastaların yaşam kalitesini etkilemektedir. Bu çalışmada Myastenia Gravis hastalarında MGQoL-15, Beck anksiyete ve depresyon ölçekleri ile yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi ve göz kırpma (blink) refleksi yanıtlarının araştırılması amaçlandı. Bu çalışma, Myastenia Gravis tanısıyla takipli hastalara elektrofizyolojik prospektif değerlendirme, anket çalışmaları ve geri dönük dosya incelemeleri yapılarak tamamlandı. Ayrıca MGQoL-15, Beck anksiyete ve depresyon ölçekleri uygulandı. Sonrasında hastalara Blink refleks çalışması yapıldı. Verilerin istatistik analizi IBM SPSS versiyon 23 yazılımı ile analiz edildi. Araştırmaya dahil edilmiş hastaların hastalık süresi ortalaması beş yıldı ve takip süreleri değerlendirildiğinde %60 „ı erken başlangıçlı MG, %40‟ı geç başlangıçlı MG tanısıyla takip ediliyordu. Bu tanılardan %29‟u oküler, %71‟i jeneralize MG idi. Beck Depresyon ölçek değerlendirmesinde yaklaşık her üç hastadan birinin sonucunun yüksek (%31.6) olduğu ve Beck Anksiyete ölçek değerlendirmesinde hastaların yarısının (%50) anksiyetesinin olmadığı saptandı. MGFA remisyon olan grupta depresyon oranı istatistiksel olarak daha azdı ve MGQoL15 skoru MGFA Remisyon olmayan gruptan anlamlı (sırasıyla p=0.044 ve 0.00) olarak daha yüksekti. Bununla birlikte depresyon olan grupta MGQoL15 skoru depresyon olmayan gruptan anlamlı (p = 0.023) olarak daha yüksekti. Kas disfonksiyonu remisyonu olan hastalarda duygu durum bozuklukları daha az etkilenmektedir. ilerleyici kas disfonksiyonu hastaların yaşam kalitelerinin arttırılması üzerine daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Myasthenia Gravis affects the quality of life of patients with the symptoms and complaints it causes. This study, it was aimed to evaluate the quality of life with MGQoL-15, Beck anxiety and depression scales, and to investigate the blink reflex responses in voluntary participants among Myasthenia Gravis patients. This study was completed by performing electrophysiological prospective evaluation, survey studies and retrospective file reviews on patients who were followed up with a diagnosis of Myasthenia Gravis. Additionally, MGQoL-15, Beck anxiety, and depression scales were administered. Afterward, a Blink reflex study was performed. The data were analyzed with IBM SPSS version 23 software. The average disease duration of the patients included in the study during the study period was five years and when the follow-up periods were evaluated, 60% were followed with a diagnosis of early-onset MG, and 40% were followed with a diagnosis of late-onset MG. In the Beck Depression scale evaluation, the result of approximately one in three patients was found to be high (31.6%), while in the Beck Anxiety scale evaluation, half of the patients (50%) were found to have no anxiety. The rate of depression was statistically less in the group with MGFA remission and the MGQoL15 score was significantly higher than the group without MGFA Remission (p = 0.044 and 0.00, respectively) was higher. However, the MGQoL15 score in the depression group was significantly (p = 0.023) higher than the nondepression group. Mood disorders are less affected in patients with remission of muscle dysfunction. More research is needed on improving the quality of life of patients with progressive muscle dysfunction.