Normal, oküler hipertansiyon ve primer açık açılı glokom hastalarında Bruch membran açıklığı-minimum rim genişliğinin karşılaştırılması
Comparison of Bruch membrane opening-minimum rim width in normal, ocular hypertension and primary open angle glaucoma patients
  1. Tez No: 863107
  2. Yazar: MUSTAFA DAVAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bruch membran açıklığı, minimum rim genişliği, retina sinir lifi tabakası, glokom, Bruch's membrane opening, minimum rim width, retinal nerve fiber layer, glaucoma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın temel amacı erken evrede glokom tanısı olan hastalarda Bruch membran açıklığı-Minimum rim genişliği (BMA-MRG) ve Retinal sinir lifi tabakası (RNFL) kalınlık değerlerinin tanısal performansını değerlendirmekti. 145 katılımcının (60 erken glokomlu, 44 OHT'li ve 41 sağlıklı kontrol) her birinden rastgele bir göz seçildi. Tüm katılımcılara görme keskinliği testi, refraksiyon değerlendirmesi, yarık lamba muayenesi, göz içi basıncı ölçümü, dilate fundus muayenesi ve perimetri uygulandı. BMA-MRG ve Standart peripapiller RNFL ile Anatomik pozisyonlama sistemi retina sinir lifi tabakasi (APS-RNFL) 3,5 mm dairesel çaptaki kalınlık değerleri, spektral alan optik koherens tomografi ile Glokom modülü premium sürümü (GMPE) kullanılarak elde edildi. Global ve sektörel kalınlık değerleri için Alıcı çalışma karakteristiği (ROC) eğrileri altında kalan alan hesaplandı. Glokomun düşük prevalansı nedeniyle klinik uygulama için gerekli olan çok yüksek özgüllük seviyelerinde duyarlılık değerleri hesaplandı. Glokom ve sağlıklı kontroller arasında ayırıcı tanıda global BMA-MRG ile APS-RNFL benzer ve iyi sonuçlar gösterdi(Eğri altında kalan alan (EAA), %95 Güven Aralığı (GA): 0,827, 0,739-0,895 ve 0,783, 0,690-0,859). Sektörler arasında APS-RNFL için en yüksek EAA İnferotemporal kadranda (0,810, 0,720-0,881) bulunurken BMA-MRG için Superotemporal kadranda (0,800, 0,709-0,873) bulundu ve aralarında anlamlı fark yoktu. BMA-MRG tüm sektörlerde iyi sonuç verirken, APS-RNFL Superonasal, Nasal ve İnferonasal sektörlerinde 0,7'nin altında EAA gösterdi. Oküler hipertansif hastaları sağlıklı kontrollerden ayırmada EAA'lar Global APS-RNFL ve BMA-MRG için daha düşüktü (0,504, 0,394-0,615 ve 0,625, 0,513-0,728). Özgüllük değeri % 90 ve %95 için global BMA-MRG değerleri APS-RNFL ile karşılaştırılabilir ve düşük değerler gösterdi(51,6 ile 45,0'a karşı 48,3 ile 41,6). En iyi sonuç BMA-MRG Superotemporal sektörde izlendi(sırasıyla %90 ve %95 özgüllükte %55,0 ve %51,6 duyarlılık). Glokom grubunda Bruch membran açıklığı (BMA) alanına göre alt analizde BMA alanı >1,95 mm2 olanlarda BMA-MRG Global ile Superonasal, Nasal ve İnferonasal kadranlarda anlamlı derecede daha düşük bulundu. Superotemporal, Temporal ve İnferotemporal kadranlarda anlamlı fark yoktu. Glokom grubunda BMA alanına göre alt analizde APS-RNFL değerlerinde Global ve tüm sektörlerde anlamlı farklılık izlenmedi. BMA-MRG değeri erken glokom tanısında yararlı ve APS-RNFL ile karşılaştırılabilir düzeyde iyi performansa sahiptir. BMA-MRG glokom tanısında tüm sektörlerde yararlı bir parametredir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study was to evaluate the diagnostic performance of Bruch's membrane opening-Minimum rim width (BMO-MRW) and Retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness values in patients with early-stage glaucoma. One eye was randomly selected from each of 145 participants (60 with early glaucoma, 44 with OHT and 41 healthy controls). All participants underwent visual acuity testing, refraction assessment, slit lamp examination, intraocular pressure measurement, dilated fundus examination and perimetry. BMO-MRW and Standard peripapillary RNFL and Anatomic positioning system retinal nerve fiber layer (APS-RNFL) thickness values at 3.5 mm circular diameter were obtained using Glaucoma module premium version (GMPE) with spectral domain optical coherence tomography. The area under receiver operating characteristic (ROC) curves were calculated for global and sectoral thickness values. Sensitivity values were calculated at the very high specificity levels required for clinical practice due to the low prevalence of glaucoma. Global BMO-MRW and APS-RNFL showed similar and good results in differential diagnosis between glaucoma and healthy controls (Area under the curve (AUC), 95% Confidence Interval (CI): 0.827, 0.739-0.895 and 0.783, 0.690-0.859). Among the sectors, the highest AUC for APS-RNFL was found in the Inferotemporal quadrant (0.810, 0.720-0.881), while for BMO-MRW it was found in the Superotemporal quadrant (0.800, 0.709-0.873), with no significant difference. While BMO-MRW gave good results in all sectors, APS-RNFL showed AUC below 0.7 in the Superonasal, Nasal and Inferonasal sectors. In discriminating ocular hypertensive patients from healthy controls, AUCs were lower for Global APS-RNFL and BMO-MRW (0.504, 0.394-0.615 and 0.625, 0.513-0.728). The global BMO-MRW values for specificity values of 90% and 95% were comparable to APS-RNFL and showed lower values (51.6 and 45.0 vs. 48.3 and 41.6). The best result was observed in the BMO-MRW superotemporal sector (55.0% and 51.6% sensitivity with 90% and 95% specificity, respectively). In the glaucoma group, subanalysis by Bruch's membrane opening (BMO) area showed that BMO area >1.95 mm2 was significantly lowerin the Superonasal, Nasal and Inferonasal quadrants with BMO-MRW Global. There was no significant difference in Superotemporal, Temporal and Inferotemporal quadrants. APS-RNFL values in the glaucoma group were not significantly different in Global and all sectors in subanalysis according to BMO area. BMO-MRW is useful in the early diagnosis of glaucoma and has good performance comparable to APS-RNFL. BMO-MRW is a useful parameter in glaucoma diagnosis in all sectors.