Talas Amerikan Koleji ve sağlık faaliyetleri
Talas American College and medical activities
  1. Tez No: 863154
  2. Yazar: BURCU İYİGÖR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan Board, Kayseri, Talas, Misyoner, Eğitim, Kolej, Sağlık, Hastane, American Board, Kayseri, Talas, Missionary, Education, College, Health, Hospital
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 390
Özet
Hıristiyanlığı dünyaya yayma amacıyla 27 Haziran 1810 tarihinde Boston'da kurulmuş en kıdemli ve etkili Protestan misyoner örgütü olan Amerikan Board Teşkilatı, ilk olarak 1820 yılında Osmanlı Devleti topraklarına ulaşmış ve adeta bir örümcek ağı gibi teşkilatlanmıştır. İşte bu çalışma, Amerikan Misyonu'nun Türkiye'de kurulup teşkilatlanmasında en önemli ağ merkezlerinden biri olan Kayseri-Talas İstasyonu'nu ve burada Amerikan Board misyonerlerince sürdürülen eğitim ve sağlık faaliyetlerini ele almaktadır. Bu tez çalışması, giriş ve sonuç kısımları dışında beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Amerikan Board'ın Batı Türkiye Misyonu içerisinde Kayseri-Talas istasyonunun kuruluş süreci anlatılarak önemi vurgulanmaktadır. İkinci bölümde Amerikan Misyonu'nun Kayseri-Talas'taki eğitim faaliyetleri kapsamında Talas Amerikan Koleji'nin eğitim faaliyetleri aktarılmaktadır. Üçüncü bölümde Kayseri-Talas'ta ilk tıbbi misyonerlik faaliyetleri ve Kayseri-Talas Amerikan Hastanesi'nin kuruluşu anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde Kayseri-Talas Amerikan Hastanesi'nin XX. yüzyıldaki faaliyetleri ayrıntılı olarak incelenmektedir. Beşinci bölümde ise bu hastanede görev yapmış olan yerli personel hakkında bilgi verilip yabancı personelin biyografisine geniş yer verilmektedir. Sonuç olarak bu çalışmada Amerikan Board'ın Kayseri-Talas istasyonunda eğitim ve sağlık alanındaki teşkilatlanma süreci ve faaliyetleri kronolojik bir düzen içerisinde detaylı olarak incelenmiş olup bu çalışmanın Türk Eğitim ve Tıp Tarihi'ne katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The American Board of Commissioners for Foreign Missions (ABCFM), which was the oldest and the most effective missionary organization founded to spread Christianity to the world on June 27, 1810 in Boston, firstly reached the Ottoman Empire in 1820 and organized like a spider web. Here, this study discusses Kayseri-Talas statiton, which was one of the most important network centers in American Mission's establishing and organizing in Turkey; and medical and educational activities carried on by the American Board missionaries. This dissetation study is composed of five main sections except the introduction and conclusion parts. In the first section, the process of the establishment of Kayseri-Talas statiton in American Board's Western Turkey Mission is explained and its importance is stressed. In the second section, the educational activities of Talas American College are conveyed. In the third section, the first medical activities in Kayseri-Talas and the foundation of Kayseri-Talas American Hospital are described. In the fourth section, the activities of Kayseri-Talas American Hospital in the twentieth century are analyzed in detail. In the fifth section, it is given information about the native personnel who worked at this hospital and widely given place to the biography of the foreign personnel. Consequently in this study American Board's organization process and activities in the field of medicine and education in Kayseri-Talas statiton, was analyzed in detail and chronological order; this study is aimed to contribute to the History of Turkish Medicine and Education.