Kayseri-Zincidere Köy Muallim Mektebi (1926-1932)'nin Türkiye'de öğretmen yetiştirme tarihi içindeki yeri
The place Kayseri-Zincidere Village Teacher School (1926-1932) in Turkey's teacher education history
- Tez No: 160912
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ŞANAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Köy, Muallim, Mektep, Yetiştirme, Tarih, Village, Teacher, School, Education, History
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
III KAYSERİ-ZİNCİDERE KÖY MUALLİM MEKTEBİ (1926-1932)'NİN TÜRKİYE'DE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME TARİHİ İÇİNDEKİ YERİ ÖZET Türk eğitim sistemi içinde öğretmen yetiştirme meselesi önemli bir yer teşkil etmiştir. Tanzimat dönemine kadar öğretmen ihtiyacı öğretmen yetiştiren kurumların dışından karşılanmaktaydı. Tanzimat'la birlikte öğretmen yetiştiren kurumların çeşitliliği artarak devam etmiş fakat yeterli olmamıştır. Öğretmen yetiştiren kurumların dışından gelen öğretmenler, halkın %80'lik kısmının yaşadığı köylerde görev yapmayıp şehir merkezlerini tercih etmişlerdir. Cumhuriyetle birlikte kalkınmanın temelinde eğitimin önemi benimsenmiş, köy ve köylünün eğitimi için gerekli çabalar gösterilerek köy muallim mekteplerini açma yoluna gidilmiştir. Türk eğitim sisteminde bir ilk olan Köy Muallim Mektebi 1926-1927 eğitim-öğretim yılında Kayseri- Zincidere Kasabası'nda açılmıştır. Mektebin binası 1909 yılında“Bayan Zion”tarafından yetiştirme yurdu ve misyonerlik faaliyetleri için yapılmıştır. Tehcir yasasıyla birlikte boşalan bu mektep Köy Muallim Mektebi'ne çevrilmiştir. Bu okul, dönemin Maarif Vekili Mustafa Necati Bey'in katkıları, J.Dewey'nin fikirleri doğrultusunda ve“789 sayılı 22 Mart 1926 tarihli Maarif Teşkilatına Dair Kanun”ile açılmıştır. Bu mektep altı yıl öğretmen yetiştirmiştir. Ülkenin değişik yerlerinden talebe alıp yetiştirerek ülkenin her tarafına köy muallimi göndermiştir. Mektep altı yıl boyunca üçyüze yakın öğretmen yetiştirmiştir. Buradan yetişen muallimlerin en azı otuz beş yıl olmak üzere kırk yıla yakın hizmet etmişlerdir. Mektebin muallimleri Maarif Vekaleti'nce atanmaktaydı. Mektebe alman talebeler hem yazılı hem de sözlü sınavdan geçmiştir. Mektebe kız talebe alınmamıştır fakat kız talebeler bu mektepte sınava girerek Sivas Kız Öğretmen Okulu'na gönderilmiştir. Mektep, müfredat programıyla, öğretim yöntem ve teknikleriyle çağdaş eğitim akımlarıyla tutarlılık göstermektedir. Mektep, müfredat programını tam olarak yerine getirmekle kalmayıp, çevre özelliklerini de dikkate alarak müfredat programım genişletmiştir. Türkçe dersinde özellikle milli şair ve yazarlarımıza yer verilirken tarih dersinde Atatürk'ün Türk Tarih Tezi'ni destekleyen konular üzerinde önemle durulmuştur.IV Millilik ön plana alınmıştır. Diğer derslerin konulan da ayrıntılı bir biçimde işlenmiştir. Mektebin takip ettiği müfredat programı ve tedris usulleri hem zamanının şartlarına hem de geleceğe yönelik olmuştur. Ayrıca mektep bünyesinde A ve B kursları verilerek muallimlerin niteliği yükseltilmiştir. Mektep çok sayıda öğretmene Köy Muallimliği sertifikası kazandırmıştır. Mektep talebeleri çevredeki Talaş Amerikan Koleji'ni ve diğer kuruluşları gezerek yeni gelişmelerden haberdar edilmiştir. Mektebin Muallim Meclisi, sürekli olarak toplanıp derslerin işlenişi, kitap seçimi, disiplin ve eğitsel kollar hakkında görüş bildirerek bu konularda karara varmıştır. Mektep, genel öğretim ilke ve yöntemlerden“yaparak, yaşayarak öğrenme ve iş başında eğitim”i temel ilke olarak kabul etmiştir. İnceleme ve araştırmaya geniş yer verilmiştir. Ziraat dersleri özellikle mektebin bahçesinde işlenmiştir. Milli günler mektep içinde köylülerle birlikte kutlanmıştır. Kahramanlıklarla ilgili oyunlara yer verilmiştir. Son sınıf talebeleri için mektep bünyesinde tatbikat mektebi açılarak talebelerin mesleki yeterlilikleri tamamlanmaya çalışılmıştır. Mektebin son sımf talebeleri civar köy okullarında da dersler vererek önemli bir açığı da kapatmışlardır. Mektep pansiyonlu olduğu için mektep doktoru devamlı surette okulda bulunuyordu. Doktor olduğu için hem mektep talebeleri hem de köylüler sağlık imkanlarından en üst seviyede yararlanıyordu. Alanında bir ilk olan Kayseri Zincidere Köy Muallim Mektebi monografik bir çalışma içerisinde ele alınarak mektebin bütün özellikleri, faaliyetleri, memur ve muallimleri, talebe alım sistemi, eğitim ve öğretim yöntem ve teknikleri, basındaki yeri, yazışmaları ortaya çıkarılarak incelenmiştir. 1929'daki dünya ekonomik buhranından ülkemizin olumsuz yönde etkilenmesi ve Maarif Vekaleti'nin yeterli bütçeyi ayıramaması sonucu bu mektep 1932 yılında kapatılmıştır. Kayseri-Zincidere Köy Muallim Mektebi'nin kendisinden sonra kurulmuş olan köy öğretmen okullarına ve köy enstitülerine hem deneysel hem de pedagojik açıdan temel teşkil ettiği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE PLACE OF KAYSERİ-ZİNCİDERE VILLAGE TEACHER SCHOOL (1926-1932)'IN TURKEY'S TEACHER EDUCATION HISTORY ABSTRACT The issue of teacher education has constituted an important place in the Turkish Education System. Until 1839 Reforms, the institutions other than teacher education institutions provided teachers to the government. After the period of 1839 reforms, although the variety of teacher education institutes increased, they were not sufficient to providing teacher to the government. Teachers who are the graduates of institutions other than education institutions did not want to work at villages where 80% of the population lived. With the advent of the Republic, education was seen to be fundamental to development and for the sake of the education of the people living in rural areas, village teacher schools were inaugurated. Village Teacher School, which was a first in Turkish Education System, was inaugurated in Zincidere Borough in 1926-1927 education year. The building of the schools was built by“Mrs. Sion”in 1909 as an orphanage and to help missionary activities. The building, which was evacuated as a result of the Act of Deportation, was changed into Village Teacher School. With the contributions of the Mustafa Necati Bey, the Minister of Education, and in compliance with the ideas of John Dewey and the act related with the Organization of Ministry of Education numbered 789 dated March 1926, the school was inaugurated. The school was open for six years. From all over the country students enrolled at this school and the graduates of the school were employed at every region of the country. Within six years some three hundred teachers graduated from this school. Those teachers served at least thirty five years to forty years. The graduates of the school were employed by the Ministry of Education. The students of the school had to take both oral and written exams. Girls were not allowed to this school but they took the entrance exam at this school and then were sent to Sivas Girls Teacher School. In terms of its curriculum, teaching methods and techniques, the school exhibited conformism with educational trends of the age. The schools not only fulfilled the educational program but also enriched its curriculum taking environmental features into consideration.VI In the syllabus of Turkish class, national poets and authors were given credit; in History classes the topics supporting Atatürk' s Turkish History Thesis were taught. Being national was emphasized. The topics of other classes were handled in detail as well. The curriculum and the teaching methods followed by the school were both appropriate to the conditions of the age and had a vision for the future. Moreover through A and B courses given at the school, the teachers of the school were able to improve themselves. At the school a great many teachers got the certificate of Village Teacher. Via the visits to the Talas American College and other institutions in the vicinity, the students of the school were able to learn the developments. The Teacher Assembly of the School convened and decided upon the issues such as teaching of the courses, book choice, discipline and other educational activities. The fundamental principle of the school was“learning through living and making and education through working”. Research and observation were fostered at the school. The agriculture classes were especially taught at the garden of the school. National festivals were celebrated together with the villagers at the school. During those festivals plays on gallantry were performed. At the practicum school found in the school the senior students were able to complement their professional proficiency. Teaching courses at the schools of neighboring villages, those senior students were also executing an important service. Since the school was a boarding school, a doctor was always staying at the school. The doctor not only treated the students but also the villagers. In this study we have tried to examine Kayseri-Zincidere Village Teacher School, which was first the school of its kind, with all its features, activities, officers, teachers, student enrollment system, teaching methods and techniques, its place in the media, and its correspondence. Due the world economic crisis of 1929 and shortage of the budget supplied by the ministry of Education the school was closed in 1932. We have seen that Kayseri-Zincidere Village Teacher Schools was empirically and pedagogically the foundation of village teacher schools and village institutions which followed it.