Tekirdağ ili Saray ilçesi geçiş dönemleri ve halk bilgisi
Tekirdağ province Saray district transitional periods and folklore
- Tez No: 863167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA SOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Saray ilçesi, geçiş törenleri, halk bilgisi, Saray district, rites of passage, folk knowledge
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu çalışmada, araştırma alanı Tekirdağ ili Saray ilçesi köyleri olarak seçilmekle birlikte ilgili bölgeye ait geçiş dönemleri, törenler, halk giyimi ve mutfağı, oyunlar ve çeşitli halk inanışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. İnceleme metodu olarak sahada görüşme ve gözlemleri içeren derleme metodu kullanılmıştır. Çalışma toplamda giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırma alanı hakkında genel bilgi verilmiştir. Araştırmanın konusu, önemi, sınırlılıkları, amacı ve yöntemi hakkında temel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde araştırma alanın tanıtılması ana başlık altında Saray ilçesinin tarihçesi, Saray ilçesinin coğrafi ve ekonomik özellikleri, Saray ilçesinin demografik yapısı ve Saray ilçesinin köyleri alt başlık olarak verilmiştir. İkinci bölümde insan hayatının önemli geçiş dönemleri olan doğum, evlilik ve ölüm ana başlıkları verilmiştir. Bu bölümde ayrıca alt başlıklar incelenmiş ve alt başlıklara ait âdet, ritüel, uygulama ve inanışları hakkında gerekli bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde halk bilgisi içeriği törenler, halk inanışları, halk giyimi, oyunlar ve halk mutfağı yer almaktadır. Bu bölümde ilgili ana başlık ve alt başlıklar oluşturularak kaynak kişilerle yapılmış olan derlemelerde yer alan halk kültürüne dair çeşitli uygulama ve inanışlar verilmiştir. Sonuç bölümünde tezin şimdiye kadar verilmiş olan bölümlerinde yer alan derlemelerle ilgili genel değerlendirme yapılarak öne çıkan bazı hususlara yer verilmiştir. Çalışma esnasında yazılı, sözlü, elektronik kaynaklar kaynakçada belirtilmiştir. Araştırma alanında bilgi aktarımını gerçekleştiren kaynak kişiler hakkında bilgilere ise kaynakçadan sonra yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the research area was chosen as the villages of Saray district of Tekirdag province, and it was aimed to examine the transition periods, ceremonies, folk clothing and cuisine, games and various folk beliefs of the relevant region from a folkloric perspective. The compilation method, which includes interviews and observations in the field, was used as the review method. The study consists of an introduction and three chapters in total. In the introduction section, general information about the research field is given. Basic information is given about the subject, importance, limitations, purpose and method of the research. In the first part, the introduction of the research area is given under the main heading, the history of Saray district, the geographical and economic characteristics of Saray district, the demographic structure of Saray district and the villages of Saray district are given as subheadings. In the second part, the main headings of birth, marriage and death, which are important transition periods in human life, are given. In this section, the subheadings were also examined and necessary information was given about the customs, rituals, practices and beliefs of the subheadings. In the third section, folk knowledge content includes ceremonies, folk beliefs, folk clothing, games and folk cuisine. In this section, relevant main headings and subheadings are created and various practices and beliefs about folk culture included in the compilations made by source people are given. In the conclusion section, a general evaluation of the compilations in the sections of the thesis given so far is made and some prominent issues are included. During the study, written, oral and electronic sources are stated in the bibliography. Information about the source persons who conveyed information in the research field is included after the bibliography.