Fazla kilolu ve obez bireylerde su yüklemesinin serum kopeptin ve akuaporin 2 düzeylerine etkisi
Effect of water loading on serum copeptin and aquaporin 2 levels in overweight and obese individuals
- Tez No: 863328
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORKİDE PALABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Kopeptin, akuaporin-2, arjinin vazopressin, obezite, su yüklemesi, Copeptin, aquaporin-2, arginine vasopressin, obesity, water loading
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Su alımının obezite üzerinde faydalı etkileri vardır. Arjinin vazopressin hormonu vücut sıvısı homeostazını düzenler. Arjinin vazopressin ve kopeptin aynı öncü protein pre-provazopressinden türetilir ve kopeptin dolaşımdaki arjinin vazopressin konsantrasyonlarını güvenilir bir şekilde yansıtır. Akuaporin 2, böbreklerden suyun yeniden emilimini düzenleyen bir membran proteinidir. Bu çalışmada aşırı kilolu/obez bireylerde su yüklemesinin serum kopeptin ve akuaporin 2 düzeylerini nasıl etkilediğinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya otuz sağlıklı birey (15 normal kilolu ve 15 fazla kilolu/obez) dahil edildi. 12 saat açlık-susuzluk ardından tüm gönüllülerin antropometrik parametreleri, bazal metabolizma hızları ve kan basınçları ölçüldü, birinci kan örnekleri alındı ve 30 dakika içinde 10 ml/kg su içmelerine izin verildi. 90 dakika sonra kan basıncı ölçümü tekrarlandı ve ikinci kan örneği alındı. Serum örneklerinde biyokimyasal parametreler, kopeptin ve akuaporin 2 düzeyleri belirlendi. Bulgular: Su kısıtlaması sonrası normal kilolu ve fazla kilolu/obez grupların kopeptin düzeyleri karşılaştırıldığında benzer bulundu (5.61 ±3.93 vs. 4.37 ±3.13; p=0.351). Akuaporin 2 düzeylerinde de fazla kilolu/obez grupta normal kilolu gruba göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (8.22 ±6.58 vs. 12.32 ±10.27; p=0.206). Su yüklemesi sonrasında hem kopeptin hem de akuaporin 2 düzeyleri değişiklik göstermedi. Su kısıtlaması ve su yüklemesi dönemleri karşılaştırıldığında insülin, kortizol ve glikoz değerlerinde gruplar arasında farklılıklar tespit edildi. Sonuç: Elde edilen bulgular ile su yüklemesi için kullanılan miktarın (10ml/kg) obezite patogenezinde kopeptin ve akuaporin 2 düzeylerini değiştirmediğine dair kanıt sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The water intake has beneficial effects on obesity. Arginine vasopressin hormone regulates body fluid homeostasis. Arginin vasopressin and copeptin derive from the same precursor peptide pre-provasopressin and copeptin is reliably mirrors arjinin vasopressin concentrations in the circulation. Aquaporin 2 is a membrane protein that regulates water reabsorption from the kidneys. In this study, it was aimed to investigate how water loading affects serum copeptin and aquaporrin 2 levels in overweight/obese individuals. Material and Methods: Thirty healthy individuals (15 normal weight and 15 overweight/obese) were included in the study. After 12 hours of fasting and thirst, anthropometric parameters, basal metabolic rates of all volunteers and blood pressure were measured, the 1st blood samples were taken and they were allowed to drink 10 ml/kg of water within 30 minutes. After 90 minutes blood pressure measurement were repeated and 2nd blood sample was taken. Biochemical parameters, copeptin and aquaporin 2 levels were determined in serum samples. Results: Copeptin levels in groups normal weight and overweight/obese after water restriction were similar (5.61±3.93 vs. 4.37±3.13; p=0.351). There was no statistically significant difference in aquaporin 2 levels in the overweight/obese group compared to the normal weight group (8.22±6.58 vs. 12.32±10.27; p=0.206). Both copeptin and aquaporin 2 levels did not change after water loading. When water restriction and water loading periods were compared, differences were detected between groups in insulin, cortisol and glucose values. Conclusion: Evidence has been provided that the amount (10ml/kg) used for water loading does not change the levels of copeptin and aquaporin 2 in the pathogenesis of obesity.