Birincil baş ağrısı olan fazla kilolu ve obez çocuklarda ayaktan kan basıncı monitörizasyon bulguları
Ambulatory blood pressure monitoring findings in overweight and obese children with primary headache
  1. Tez No: 863428
  2. Yazar: MURTAZA TURGUT AKSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ÇELEBİ TAYFUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, fazla kilolu olma, obezite, birincil baş ağrısı, kan basıncı, Child, overweight, obesity, primary headache, blood pressure
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: Birincil baş ağrıları altta yatan organik patoloji olmaksızın tekrarlama özelliği olan baş ağrılarıdır. Obez hastalarda hipertansiyon ve birincil baş ağrısı sıklığının arttığı bildirilmiştir. Literatürde obezitesi ve birincil baş ağrısı olan çocuklarda kan basıncı (KB) özelliklerini değerlendiren çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada birincil baş ağrısı olan obez ve fazla kilolu çocuklarda KB özelliklerinin incelenmesi ve baş ağrısı olmayan obez ve fazla kilolu çocukların KB özellikleri ile karşılaştırılması planlandı. Materyal ve Metod: Çalışmaya Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji ve Çocuk Nöroloji polikliniklerine Ocak 2023-Ocak 2024 tarihleri arasında başvuran ve fazla kilosu veya obezitesi olan 13-18 yaş aralığında hastalar dahil edildi. Vücut kitle indeksi (VKİ) ≥85 persentil olup primer baş ağrısı olan çocuklar çalışma grubunu, VKİ ≥85 persentil olup baş ağrısı olmayanlar kontrol grubunu oluşturdu. Sonuçlar: Çalışmaya 60 hasta 27 (%45) erkek ve 33 (%55) kız) dahil edildi. Ofis KB ve ayaktan kan basıncı monitörizasyon (AKBM) bulgularına göre obezitesi veya fazla kilosu ve birincil baş ağrısı olan hastalar ile obezitesi veya fazla kilosu olan ancak birincil baş ağrısı olmayan hastalar arasında hipertansiyon sıklığı, laboratuvar bulguları ve son organ hasarı bulguları açısından fark saptanmadı. Tartışma: Birincil baş ağrısı ve obezitesi veya fazla kilosu olan çocuklarda obezitenin oluşturduğu KB değişikliklerinin, birincil baş ağrısının oluşturduğu KB değişikliklerini maskeleyebileceği düşünüldü. Birincil baş ağrısı ve obezitesi veya fazla kilosu olan çocukların ofis KB ve AKBM ile değerlendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Primary headaches are recurrent headaches without underlying organic pathology. The prevalence of hypertension and primary headache has been reported to increase in obese patients. There is not any study in the literature evaluating blood pressure (BP) characteristics in children with obesity and primary headache. In this study, we aimed to investigate BP characteristics of obese or overweight children with primary headache and compare them with BP characteristics of those without headache. Materials and Methods: The study included obese or overweight children aged between 13-18 years who admitted to Bolu Abant İzzet Baysal University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Pediatric Nephrology and Pediatric Neurology polyclinics between January 2023 and January 2024. Children with body mass index (BMI) ≥85 percentile and primary headache constituted the study group, and those with BMI ≥85 percentile without headache constituted the control group. Results: The study included 60 patients (27 (45%) boys and 33 (55%) girls. According to office BP and ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) findings there was no difference between the patient groups in terms of BP findings, laboratory findings and end-organ damage features. Conclusion: We suggest that BP features caused by obesity might mask BP features caused by primary headache in children with obesity or overweight and primary headache. We suggest that obese or overweight children with primary headache should be evaluated with office BP and ABPM.