Antrenörlerin makyavelizm ve narsistlik durumlarının incelenmesi
Examination of the conditions of machi̇aveli̇sm and narci̇ssi̇sm of the coaches
  1. Tez No: 863446
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA TEKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKAN BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor, Antrenör, Narsistlik, Makyavelizm, Spor psikolojisi, Physical Education and sports, Coach, Narcissism, Machiavellianism, Sports Psychology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sporcuların başarıya ulaşmalarında kendi performanslarının yanında, antrenörlerin sayısız katkılarının bütünü sporcunun performansına yansır, antrenör bu başarı yolcuğunda programlarını uygularken göz ardı etmememiz gereken antrenörlerin psikolojik sağlamlık düzeyleri de önemlidir. Bu psikolojik durumlardan makyavelizm ve narsistlik durumları da içerisinde bulunmaktadır. Araştırmanın amacı antrenörlerin makyavelizm ve narsisizm durumlarını incelemektir, bu amaç doğrultusunda 101 kadın, 209 erkek olmak üzere toplam 320 antrenör katılım sağlamıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak makyavelizm ölçeği ve narsistlik kişilik envanteri ölçeği kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği çarpıklık ve basıklık testi ile verilerimiz normal sınanmıştır. İkili kategoriden oluşan değişkenler için t testi, üç veya daha fazla kategorik değişkenler için tek yönlü varyans analizi ANOVA kullanılmıştır. Ayrıca, yaş ile makyavelizm ve narsistik durumları arasındaki ilişkinin tespiti için ise pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, antrenörlerin makyavelizm durumlarının yüksek olduğu alt boyutların demografik değişkenleri medeni durum, spor branşı, mesleki tecrübe, kardeş sayısı, ekonomik algı, alkol kullanım durumu, genel toplamda ise alkol kullanım durumu, yaşanılan yer değişkeni yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yaş değişkeni düşük çıkmıştır. Eğitim durumunda anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Narsisizmde medeni durum, ekonomik algı, eğitim durumu, mesleki tecrübe, alkol kullanım yüksek yaş ise düşük çıkıştır. Cinsiyet değişkeninde ise anlamlı bir farklılık yoktur. Antrenörler üzerine yapılan bu çalışmada makyavelizm ve narsisizm durumlarında makyavelizm boyutları daha öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to the athletes' own performance in achieving success, the numerous contributions of the coaches are reflected in the athlete's performance. The psychological resilience levels of the coaches, which we should not ignore when the coach implements his programs in this journey of success, are also important. Machiavellianism and narcissism are also among these psychological states. The purpose of the research is to examine the Machiavellianism and narcissism states of coaches. For this purpose, a total of 320 coaches, including 101 women and 209 men, participated. The Machiavellianism scale and the narcissism personality inventory scale were used as data collection tools in the study. Our data was tested to see whether the data showed a normal distribution or not by skewness and kurtosis tests. The t test was used for variables consisting of two categories, and one-way analysis of variance ANOVA was used for three or more categorical variables. In addition, the Pearson correlation test was applied to determine the relationship between age and Machiavellianism and narcissism. As a result of the research, the demographic variables of the sub-dimensions in which the coaches' Machiavellianism level is high are marital status, sports branch, professional experience, number of siblings, economic situation, alcohol use status, and overall alcohol use status, the location variable was found to be high. The age variable was low. There was no significant difference in educational status. In narcissism, marital status, economic perception, educational status, professional experience, maternal attitude, high alcohol use, low age are the main factors. There is no significant difference in the gender variable. In this study conducted on coaches, machiavellianism dimensions came to the fore in cases of Machiavellianism and narcissism.