İlköğretim çağındaki öğrenciler üzerinde yapılan unılateral pliometrik antrenmanın dinamik denge ve diz proprisepsionu üzerine etkisi
The effect of unilateral plyometric training on dynamic balance and knee proprioception on primary school students
- Tez No: 863503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: pliometrik antrenman, propriosepsiyon, dinamik denge, uni-lateral, plyometric training, proprioception, dynamic balance, unilateral
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı; unilateral pliometrik antrenmanın dinamik denge ye-tisi ve diz propriosepsiyon duyusu üzerine etkisinin olup olmadığını, etkiliyse ne derecede etkili olduğunu incelemektir. Çalışmaya 12-14 yaş aralığında 16 kadın voleybol sporcusu katıldı. İlköğretim çağındaki bireylerden rastgele seçilen bu 16 sporcu 8'i deney grubu, 8'i kontrol grubu olmak üzere ikiye ayrıldı. Deney grubu-na, 8 hafta boyunca unilateral pliometrik antrenman programı uygulandı. Kontrol grubu, normal voleybol antrenmanlarına devam etti. Araştırma öncesi ve sonrası ön test ve son test ölçümleri alındı. Ölçümlerde dinamik denge için Y denge testi, diz propriosepsiyonu için dijital gonyometre ile diz eklemi 30°, 45° ve 60° eks-tansiyon ölçümleri alınmıştır. Veriler SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiştir. Grupların normal dağılım gösterdiği tesbit edilmiş olup 2'li değişkenler için Inde-pendent Samples T testi, ikiden fazla gruplar için One-Way Anova testi uygulan-dı. Bulgular incelendiğinde deney grubunda Y Denge sol ön/son test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p0,05). Sonuç olarak, araştırmada elde edilen bulgular ışığında ön testlerde tespit edilen dinamik denge ve diz proprio-sepsiyon ölçüm sonuçlarının son testlerde gelişmeler göstermesiyle, unilateral pliometrik antrenman protokolünün, dinamik denge ve diz propriosepsiyonu üze-rinde etkili olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate whether unilateral plyometric training has an effect on dynamic balance ability and knee proprioception sensation, and if so, to what extent. Sixteen female volleyball players aged 12-14 years participa-ted in the study. These 16 athletes were randomly selected from primary school age individuals and divided into two groups, 8 in the experimental group and 8 in the control group. The experimental group underwent unilateral plyometric trai-ning programme for 8 weeks. The control group continued their normal volleyball training. Pre-test and post-test measurements were taken before and after the study. In the measurements, Y balance test was used for dynamic balance and knee proprioception was measured with a digital goniometer and knee joint 30°, 45° and 60° ex-tension measurements were taken. The data were analysed with SPSS 25 package programme. It was determined that the groups were normally distributed and Inde-pendent Samples T test was applied for 2 variables and One-Way Anova test was applied for more than two groups. When the findings were analysed, there was a statistically significant difference between the Y Ba-lance left pre/post test results in the experimental group (p0,05). In conclusion, in the light of the findings obtained in the study, it was concluded that the unilateral plyometric training protocol was effective on dyna-mic balance and knee proprioception with the improvement of the dynamic ba-lance and knee proprioception measurement results in the post-tests.