6-11 yaş arası çocuklarda uyku bozukluğu sıklığı ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of sleep disorder frequency and related factors in children aged 6-11 years
  1. Tez No: 857854
  2. Yazar: FATİH CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA GÖKGÖZ DURMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku Bozukluğu Riski, Çocuklar için Uyku Bozukluğu Ölçeği, Çocuk, Risk of Sleep Disorder, Children's Sleep Disturbance Scale, Child
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Okul çağındaki çocukların ruhsal ve fiziksel sağlıkları üzerinde önemli etkisi olan uykuyla ilgili son yıllarda giderek artan sayıda araştırma ile uyku süresi ve kalitesinin önemine dikkat çekilmekte ve uyku ile ilgili faktörlere odaklanılmaktadır. Uyku özellikle çocukların fiziksel büyüme, nörolojik ve davranışsal gelişme, doku yenilenmesi ve bağışıklık fonksiyonunun güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar. Uykusuzluğun çocuklarda ve ergenlerde dikkatsiz davranışları, gündüz uykululuğu ve obeziteyi artırdığı, davranışsal problemleri etkilediği görülmüştür. Bu çalışmada 6-11 yaş arası çocuklarda uyku bozukluğu sıklığı ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Böylece çocukların sağlıklı bir uyku alması için gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Karatay Merkez İlçesi İlköğretim Okullarında öğrenim gören öğrenciler ile yapıldı. O gün okulda bulunan öğrencilere araştırma hakkında bilgi verildi. Anketler, bilgilendirmeden sonra çalışmaya katılmayı sözel olarak kabul eden öğrencilere dağıtıldı. Ailelerine iletildi. Ailelerinden yazılı aydınlatılmış onam formu alındı. Anketleri çocukları adına doldurmaları istendi. Anketler 1 gün sonra tekrar toplandı . Çalışma çocukları adına katılmayı kabul eden 470 ebeveyn ile gerçekleştirildi. Tüm katılımcılara çocukları adına doldurmaları için sosyodemografik özellikleri içeren Sosyodemografik Anket Formu ve Çocuklarda Uyku Bozukluğu Ölçeği (ÇUBÖ) doldurtuldu. Verilerin analizinde SPSS 22,0 programı kullanıldı ve p değerinin 0,05). BKİ ile ÇUBÖ toplam puan ve alt boyutları arasında herhangi bir ilişki tespit edilemedi. Sonuç: Bölgemizde uyku bozukluklarının görülme sıklığı bazı farklılıklar olmakla birlikte Dünyanın değişik yerlerinde yapılan diğer araştırmaların sonuçlarına benzemektedir. İlkokula devam eden çocuklarda uyku sorunları oldukça yaygındır. Bireyi bütüncül ve kapsamlı bir şekilde değerlendirme sorumluluğunda olan aile hekimlerinin çocuklardaki uyku sorunlarını dikkate almaları gerekmektedir. Aile hekimlerinin klinik çalışmalarında çocukların uyku sorunlarını daha fazla konuşmaları, çocukların rutin sağlık kontrollerinde dikkate alınması gereken uyku farkındalığı eksikliğini gidermeleri, halk sağlığı açısından önemli yer tutar.
Özet (Çeviri)
Aim: In recent years, an increasing number of studies have highlighted the importance of sleep duration and quality, which have a significant impact on the mental and physical health of school-aged children, focusing on factors related to sleep. Sleep plays a crucial role, especially in children, in physical growth, neurological and behavioral development, tissue regeneration, and strengthening immune function. It has been observed that insomnia increases inattentive behaviors, daytime sleepiness, and obesity in children and adolescents, affecting behavioral problems. The aim of this study was to evaluate the frequency of sleep disorders and associated factors in children aged 6-11 years. Thus, the aim was to make the necessary arrangements for children to have a healthy sleep. Materials and Method: This study was planned with students attending primary schools in Karatay Central District. Information about the research was provided to the students present at school that day. Surveys were distributed to students who verbally consented to participate in the study after being informed about it.It was conveyed to their families. Written informed consent forms were obtained from their families. They were asked to fill out the surveys on behalf of their children. The surveys were collected again one day later. The study was conducted with 470 parents who consented on behalf of their children. All participants were asked to fill out a Socio-demographic Questionnaire containing socio-demographic characteristics on behalf of their children, and the Children's Sleep Disturbance Scale (CSDS). Data analysis was performed using SPSS 22.0, considering p-values 0.05). No relationship was found between BMI and CSDS total score and its subscales. Conclusion: The frequency of sleep disorders in our region, although with some variations, appears to be similar to the results of other studies conducted in different parts of the world. Sleep problems are quite common in children attending primary school. Family physicians, who are responsible for evaluating individuals comprehensively, should take into account sleep problems in children. It is important for family physicians to discuss children's sleep problems more in their clinical practice, address the lack of awareness regarding sleep that needs to be considered in routine health check-ups for children, which holds significance for public health.